Új költségvetés: szorosan, de meglesz

A gazdálkodás és a városüzemeltetés átszervezése, a világválság hatásainak kezelése, az új beruházások fenntartása. Talán ezek az önkormányzat legnagyobb feladatai a 2011-ben. Az esztendő büdzséjének tervezetét a minap fogadta el a közgyűlés. Hogy mi várható, kiderül a koncepcióból.

Mint azt a dr. Páva Zsolt polgármester által jegyzett előterjesztésben a város első embere írja, a 2011-es költségvetési koncepció készítésekor is a stabilizációs intézkedéseket kellett előtérbe helyezni. Ennek magyarázata, hogy a gazdasági világválság hatásai még nem csengtek le, így e mellett kell megteremteni a gazdálkodás és városüzemeltetés átszervezését, átalakítását önkormányzatunknál.

A legnagyobb bizonytalanságot jövőre a helyi bevételek tervezése jelenti, mert a gazdasági válság áthúzódó hatásait, végleges levonulását, még ma sem prognosztizálhatják pontosan.

Emellett az idei várható bevételi teljesítésekből is kiderül, hogy a városban teljes egészében lelassult, néhány esetben megszűnt az ingatlanforgalom. Ennek hatása az illetékbevételek és a tárgyi eszközök értékesítésének alakulásában is látható.

A kiadások tervezésénél alapvetően az intézmények és a városüzemeltetés működtetésének biztosítására összpontosítottak, de a következő év legnagyobb kihívását a már elkészült és építés alatt álló EKF létesítmények fenntartásának és megfelelő színvonalú működtetésének biztosítása jelenti.

Egy adalék: a koncertközpont üzemeltetése évi 600-800 millió forintba kerülhet. Ennek harmadát saját bevételek fedeznék, míg a maradékra állami forrást vár az önkormányzat.

Mint az anyagból kiderül, a 2009 nyara óta elvégzett és jelenleg is folyamatban lévő szakértői átvilágítás már jelezte, hogy a jelenlegi költségvetési gazdálkodás nem folytatható, jelentős változtatások nélkül a költségvetés egyensúlyi helyzete, finanszírozhatósága nem tartható fenn. Egyértelműen kimondható, hogy a jelenlegi önkormányzati költségvetési helyzet tovább romolhat. A mélypontot 2011 első félév végére, a második félév elejére prognosztizálják.

Hogy a város pénzügyileg finanszírozható maradjon, az átvilágítások elkészültével a rendszer újragondolására, új alapokra helyezésére, majd újbóli felépítésére van szükség, azaz 2011 részben erről is szólni fog.

A szakmai anyagban felhívja rá a figyelmet a polgármester: „mindent megelőzően kell biztosítani az átalakítások miatti költségvetési szerkezeti változásokat, igazodni szükséges a kialakult és kialakulóban lévő új rendszerhez, s folyamatosan ügyelni kell a bevételek és kiadások teljesítési rendszerére, meg kell akadályozni az adósságspirál kialakulását.

Elsődlegesen és kiemelten biztosítani szükséges a kötelező feladatok ellátásának elfogadható szintjét. Külön kiemelve, hogy a kötelező feladatok ellátása az elsődleges.

Át kell tekinteni a beruházások sorát, a fedezettel nem rendelkező, illetőleg az új kezdődő beruházások felülvizsgálandók.
A büdzsé tervezetének tárgyalásakor a közgyűlési ellenzék elégedetlenségét fejezte ki. Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint például elsősorban munkahelyteremtéssel lehetne javítani a helyzeten.

Keresztes Lóránt (LMP) azt rótta fel a városvezetésnek, hogy a kampányban nem beszéltek a nehéz anyagi helyzetről eleget, s mélységében.

Tóth Bertalan (MSZP) a konkrét intézkedések megjelölését hiányolta az anyagból. Mint mondta, emellett közel tízmilliárdos hiányt kell lefaragni valamilyen módon a büdzsé végleges elkészítéséig. Ezt mondta, könnyen lehet, hogy csak elbocsátásokkal, megszorításokkal lehet végrehajtani Pécsett.

hirdetés

Hirdetés