Már postázták a jelölőszelvényeket

Az őszi választások során már alkalmazzák az országgyűlés által elfogadott új választási törvényt. Pécsett is csökken a képviselők száma, s lerövidül a választási időszak is. Cikkünk az ezzel kapcsolatos aktuális tudnivalókat gyűjti csokorba.

hirdetés

A változásokról, és az abból adódó feladatokról adott tájékoztatást megkeresésünkre Major István, polgármesteri hivatal vezető-főtanácsosa, a helyi választási iroda vezetőjének általános helyettese elmondta, hogy az átalakított törvény három területet ölel fel. A települési önkormányzati képviselő és polgármester választás során jelentősen csökken a választókerületek száma: kisebb lesz a megválasztott testület létszáma is.

Pécsett az eddigi huszonnégy helyett tizenkilenc egyéni képviselő kerülhet be a testületbe, a kompenzációs listáról pedig csak nyolc fő juthat mandátumhoz.

Mivel idén a törvényi előírásnak megfelelően települési kisebbségi önkormányzati választásra is sor kerül, az ő esetükben is csökken ötről négyre a tagok száma. Az új törvény paragrafusai szerint 72-ről 60 napra szűkül a választási időszak, s az ajánlószelvények gyűjtésének ideje is rövidebb lesz. Augusztus 19-éig minden választásra jogosult pécsi polgárnak kellett megkapnia ajánlószelvényeit, amelyeket legkésőbb szeptember 3-éig adhat le.

A kiküldött értesítőben két kopogtatócédula található: az egyiken a polgármester-jelöltet, a sárga szegéllyel jelzetten pedig a képviselőjelöltet ajánlhatjuk.

Fontos tudnivaló, hogy a szelvényt mindenkinek saját kezűleg kell kitöltenie a pontos név, lakcím és személyi azonosítószám beírásával, majd a jelölt nevét és a jelölő szervezet nevét is fel kell tüntetni. A legfontosabb, hogy a szelvény csak a saját kezű aláírással válik érvényessé.

Választókerületenként változik jelöléshez szükséges ajánlószelvények száma. A legkevesebb „cédulára”, 54 darabra a 13-as választókerületben van szükség, a legtöbbet, 79-et pedig a 6-os számú választókerületben kell összegyűjtenie az indulni kívánóknak.

Hazánkban négyévente a helyhatósági választásokkal együtt tartják a kisebbségi önkormányzati választást is. Erre azért van szükség, mert más a résztvevők összetétele és csak azon polgárok szavazhatnak, akik július 15-ig felvetették magukat a kisebbségi névjegyzékbe. Magyarországon tizenhárom elismert kisebbségre lehet voksolni, Pécsett ebből tíz rendelkezik a kellő, minimum harmincas létszámmal.

A kisebbségi önkormányzatokra a szavazatokat a többitől eltérő helyen, a Zeneiskola Rákóczi úti épületében lehet megtenni, a 800-as, 801-es és 802-es szavazókörben.

A baranyai megyeszékhelyen az előzetes jelentkezések alapján 1830 fő iratkozott fel a kisebbségi névjegyzékre. A döntési mechanizmus is eltérő, mert a négy legtöbb szavazatot kapott jelölt kerül automatikusan a testület tagjai sorába.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a szavazáskor a jelölőlistákon szereplő nevek mellett elhelyezett körben kell golyóstollal, egyértelműen két, egymást keresztező vonallal jelezni voksolási szándékunkat. Minden egyéb más jelzés (például bekarikázás, aláhúzás, kipipálás) érvénytelen.

Ahhoz, hogy élhessünk állampolgári jogunkkal, feltétlenül szükséges magunkkal vinni személyazonosító okmányainkat és a lakcímkártyát a választás helyére, mert ezek hiányában nem adhatjuk le voksunkat.