2013-ra lehet Kertvárosnak rendelője

hirdetés

A 2006-os választási kampányban már a szocialisták által beígért kertvárosi rendelőintézet leghamarabb 2013-ban kezdheti meg a működését. A gyógyászati intézmény kialakításával ugyanis meg kell várni az egyetemi fejlesztések lezárultát.

Illusztráció: Müller Andrea

A tavalyi Európa parlamenti választás előtt az előző városvezetés egy előterjesztést készíttetett, amely a Várkonyi Nándor utcai rendelő bővítéséről szólt, ez 200 millióba került volna, de forrást nem rendeltek hozzá. Ezen elképzelést azonban az új versvezetés elvetette.

A kertvárosi rendelőt a Pécsi Tudományegyetem által használt, volt Honvéd Kórház bázisán lehet majd létrehozni, az intézménynek azonban az egyetem által tervezett fejlesztések idején – 2010-től 2013-ig – még az egyetem rendelkezésére kell állnia. Amint azonban a 400 ágyas klinika felújítása befejeződik, nekiláthatnak az új rendelő megépítésének – mondta a körzet országgyűlési képviselője, Kővári János, aki szerint legkorábban három év múlva lehet kialakítani a rendelőt.

A fejlesztés 2013-as elindításának financiális okai vannak: a jelenleg városban meglévő két rendelőintézet fenntartása is súlyos nehézségek árán valósítható meg, három egységet az egészségügy mostoha finanszírozási rendje szerint jelenleg nem lehetne működtetni.

A képviselő szerint legalább három esztendő kell ahhoz, hogy az ágazat talpra álljon, s az egészségügyre fordítandó pénz több legyen, mondta, hangsúlyozva: ebben a kormányzati ciklusban kiemelten kezeli az intézmény megvalósításának kérdését.

Hozzátette, előzetesen már tárgyaltak a Pécsi Tudományegyetemmel a kórházi épület városi célú hasznosításáról, s az universitas részéről nem zárkóztak el egy későbbi megegyezéstől, írásbeli megállapodás azonban még nem született.

hirdetés