Aukciós háza lehet Pécsnek

Hamarosan döntés születik az önkormányzat, a polgármesteri hivatal és a városi cégek átvilágítása után elindított átszervezés kulturális területeit érintő változásaikról. A Pécs Holding Zrt. átalakulása során az elismert vállalatcsoportot megszüntetését kezdeményezik.

hirdetés

Fotó: Müller Andrea

A városháza igazságügyi könyvszakértője, Szebellédi István által kigondolt módosítások célja az, hogy a Pécs Holding Zrt. jelenleg ellátott funkciói több külön szervezetben működjenek tovább: a városüzemeltetés és a városfejlesztés feladatait is egy-egy cég látja majd el a jövőben, ugyanakkor a holdingközpont a városi vagyont kezeli majd. A tervek szerint ez utóbbi szervezettel kötnek hasznosítási szerződést az egyes önkormányzati tulajdonú cégek, intézmények.

A korábbi elképzelések szerint a Pécs2010 Menedzsmentközpont Kft. fejlesztési része a Pécsi Városfejlesztési Zrt.-ben kap majd helyet, ezzel együtt kérdéses volt a menedzsmenttel, kommunikációval, programszervezéssel kapcsolatos szervezeti egységek további sorsa.

Ez utóbbival kapcsolatban Szebellédi István elmondta, a legutóbbi javaslata szerint ezen feladatokat a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-be apportálják, ugyanezen cég égisze alá kerül majd a Pécsi Kulturális Központ is. E szervezetek működtetik és töltik majd meg tartalommal a Zsolnay Kulturális Negyedet, illetve a Pécsi Konferencia- és Koncertközpontot – mondta a szakember.

A tervekről szólva elmondta még, hogy a Pécs Kulturális Központba olvad az Ifjúsági Központ is, a Pécsi Galéria és Vizuális Művészeti Műhely viszont megőrzi önállóságát. A Széchenyi téri galériahelyszín ellenben megszűnik, hiszen az 2011 végén visszakerül a ciszterci rendhez, a Szent István téri Kisgalériából pedig egy aukciós házat hoznának létre, míg a kiállításoknak – elsősorban – a Zsolnay-negyed adna otthont.

Hozzátette, becslései szerint 800-900 milliót hozhatnak az átszervezések. Mivel a menedzsmentközpont feladatai csökkennek, ennek következtében a költségvetésben már 250-300 millió spórolható meg, akárcsak továbbá párhuzamos feladatok, például az egymás melletti gazdasági apparátusok fenntartásának megszüntetésével.

Egyébként a pécsi közgyűlés az április 29-i döntésének következtében az átalakítások egyik lépéseként szüntette meg a Pécs Holding Zrt. vállalatcsoportot a minapi közgyűlésen.