Zajrendelet: szabályozták a zenélést, a fűnyírást

Bár kisebb tiltakozás övezte az új pécsi zajrendelet létrehozását, ám korántsem a tiltás volt a szándék, hanem az, hogy keretek közé szorítsák az utcazenélést, vagy éppen a hétvégén a kertben végzett tevékenységeket – hangzott el a városházán a rendeletről megtartott sajtótájékoztatón pénteken.
Az önkormányzat 2002-es rendeletében már szabályozta a zajkibocsátással kapcsolatos kérdéskört, ám az időközben történt törvényi módosulások, s a megváltozott körülmények immáron új rendelkezést sürgettek.

hirdetés

Az rendezvényekről, az utcazenélés, a háztartási igényű tevékenységek szabályozásáról szóló rendeletről Lovász István, Pécs jegyzője tartott sajtótájékoztatót. A tisztségviselő elmondta: a rendelkezés alapján a várost három területre osztották a közterületi hangosítással zajló rendezvények esetében, s erre eltérő szabályokat állapítottak meg a 2010-es kulturális fővárosi programok, valamint a környezetvédelmi hatóság tapasztalatai alapján.

Az első zajvédelmi övezetben, a május 1. és szeptember 30. közötti időszakban 8.00-tól 23.00-ig; október 1. és április 30. között 9.00-től 22.00 óráig lehet előzetes engedélyeztetés után eseményt tartani. A másik két körzetben egy-egy, illetve két-két órával rövidebb időintervallumot határoztak meg. A több napon át tartó kulturális rendezvény esetében napi egy órával ugyanakkor még kitolhatóak a határok, egyedi elbírálással.

A jegyző, áttérve az utcazenéléssel kapcsolatos passzusra, közölte: nem a tiltás volt a cél, hanem a városi együttélés normái megkívánják, hogy keretek között, a feszültségforrásokat minimálisra csökkentve zenéljenek, énekeljenek a köztereken.

A szabályozás szerint az egészségügyi intézmények, kórházak 50 méteres körzetében tilos zenélni, munkaidőben – 8.00 és 16.00 óra között – nevelési-oktatási intézmények, valamint közhivatalok és a bíróságok 50 m-es körzetén belül sem lehet muzsikálni. Ám a nevelési-oktatási intézmények tanítási, illetve a bíróságok ítélkezési szünetében ezt a megkötést feloldják.

A kertépítéssel, zöldfelület karbantartásával kapcsolatos a szabályozás másik sarkalatos pontja: e szerint magánszemélynek a tulajdonában lévő belterületi ingatlanon a motoros vagy elektromos fűnyírást, motoros fakivágást – kivéve a rendkívüli kárelhárítást – végeznie, kerti traktor használnia csak hétköznap 7.00 óra és 20.00 óra között, szombaton 9.00 és 19.00 óra között lehet, míg vasárnap e tevékenységeket tilos űzni. A jegyző szerint azért kizárólag e tevékenységeket szorították keretek közé, mert egy elektromos barkácsgép használatának korlátozásával a munkavégzést lehetetlenítenék el.

A rendelet ugyanakkor nem tér ki olyan esetekre, mint mikor egy társasházban a hétvégén vágnak bele lakás-átalakításba. Ennek az a magyarázata, hogy erről a társasházi törvény vonatkozó passzusát kell figyelembe venni – ez esetben egyébként a szomszédok kétharmados hozzájárulását kell kérni a munkához. Szintén nem tér ki a rendelet arra, ha egy adott telken a szomszéd hangosan rádiót, zenét hallgat, lévén, ezzel kapcsolatban a csendháborítással kapcsolatos jogszabályt kell elővenni.

A csütörtöki közgyűlésben a rendeletről szóló vitában felmerült felvetésre közölte: azért nem határoztak meg konkrét, a hangerő mérésére vonatkozó értékeket, mert magasabb jogszabály rendelkezik erről, az önkormányzatnak ugyanis nincs ilyen jogalkotásra felhatalmazása, s ezért a zavarás tényét nem a zaj mértékéhez, hanem a tevékenységhez kötik.

A szabályok betartását a közterület-felügyelet munkatársai ellenőrzik, 3-20 ezer forint helyszíni bírságot szabhatnak ki.