Zápor, zivatar és 30 fok várható

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

hirdetés

Várható időjárás az ország területére vasárnap estig:

Napos és erősen gomolyfelhős helyek és időszakok egyaránt lesznek, zápor, zivatar bárhol kialakulhat, néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. Vasárnap a déli, délkeleti szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökésekre is számíthatunk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 26 és 32 fok között alakul.

 

Az időjárási helyzet Európában

Az Atlanti-óceán felől nyugat-keleti tengellyel anticiklon nyúlik be a Brit-szigetek és Dél-Skandinávia fölé. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően napos az idő, a délutáni órákban többnyire 21 és 27 fok között változik a hőmérséklet. A magasnyomástól északra és délre változékonyabb az időjárás; a Skandináv-félsziget nagy részén egy hidegfront okoz hűvös, felhős időt, az anticiklon déli peremén nyári a meleg, de a gyakori gomolyfelhő-képződésből záporok, zivatarok alakulnak ki. A kontinens legmelegebb része jelenleg Ukrajna, ahol jellemzően 30, 32 fokig melegszik fel a levegő.
Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását az említett magasnyomás peremén döntően helyi hatások alakítják; folytatódik a meleg, nyári idő, és továbbra is számíthatunk záporokra, zivatarokra is.