Zeneszüret: Észak délen

Október 18-a és 25-e között rendezi a Filharmónia Magyarország az idei Zeneszüret Fesztivált. Idén is sokrétű, izgalmas programot kínálnak, összművészeti fesztivállá avatva ezt az eredetileg is széles spektrumú zenei ünnepet. Az idei alcím: Észak délen. Több rejlik e két szóban, mint elsőre vélnénk!

hirdetés

A Fesztivál tiszteleg a 150 éve született északi zeneszerzők: a dán Carl Nielsen és a finn/svéd Johan Sibelius emléke előtt, több darabjukat is megszólaltatva ezen az őszi héten. De Észak elhozza Délre filmjeit, könyveit, ételeit, meséit is. Lesz kiállítás finn hangszerekből, sarki fény és égbolt-utazás a planetáriumban, többféle utcai performance, klasszikus Andersen-mese új feldolgozása a bábszínházban, tragikomikus skandináv felolvasószínház, szóló fény-és hangvarázslat a Zsolnay negyedben, skandináv ihletésű menü a Jókai-bisztróban, soha nem látott norvég és dán filmek seregszemléje az Apolló moziban, hangszerkészítő és -javító műhelyek bemutatkozása a Király utcában, és még néhány meglepetés!

Bjarke-hátas
Az ANK színháztermében hallhatjuk a hazánkban először Pécsett fellépő Bjarke Mogensent

Az olyan zenei csemegék sem maradnak el, mint a Budapesti Vonósok – világszerte elismert magyar együttesünk – északi szerzők vonószenekari műveiből ad hangversenyt 22-én este a Magtár Bonipert Konferenciateremben. Ezen a helyszínen még nem volt koncert, különleges akusztikájú, most átadott új koncerthelyszínünk debütálása is ez! 23-án este a Kodály Központban a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara ad Liszt–Wagner koncertet, egymás fényében ragyogtatva fel az északi és a déli mester szimfonikus műveit. A különlegességek sorában egy dán s egy magyar művész koncertje következik: 24-én este az ANK színháztermében hallhatjuk a hazánkban először Pécsett fellépő Bjarke Mogensen és a Virtuózokból ismert Demeniv Mihály harmonikapárbaját. 25-én délután a Desszert sorozatában négy, szintén a Virtuózokból ismert fiatal művész lép fel a Palatinus szálló Bartók termében: Boros Misi, Sándor Zoli, Rigó Ronald és Szalai Lotti. Este a Bazilikában Wolfgang Seifen berlini muzsikus-professzor orgonahangversenye csendül fel improvizációkkal fűszerezve. A Filharmónia Magyarország szeretettel várja közönségét: Fedezzük fel együtt Északot, itt délen! www.zeneszuret.hu

Jegyek válthatók a Kodály Központban, a www.jegymester.hu oldalon és koncert előtt a helyszínen.