Zenét adtak a lábak alá

Pedagógiai ötlettár, kórusimprovizáció és a projekt eredményeit bemutató záróelőadás egyaránt a fiatal generáció lendületét mutatta meg március 22-26. között Pécsett, a Korunk zenéje-Zene lábainknak! tavaly nyáron kezdődött és március végén záruló projektjének záró workshopján.

hirdetés

A Filharmónia Magyarország szervezésében az EGT Alapok támogatásával megvalósuló Korunk zenéje – Zene lábainknak! módszertani projekt a kreatív zenehallgatásból, hangképzésből, mozgásórákból épülő képzési stratégiája zeneművészek, koreográfusok és pedagógiai szakemberek segítségével zajlott. A nyilvános záróbemutatón, március 26-án a pécsi Zsolnay Negyed E78-as Panorámatermében fiatal zene- tánc- és drámapedagógusok, művészek a pedagógiai kísérlet tanórán is alkalmazható módszertárából adtak ízelítőt. Tóth Evelin SoundSearching technikája ősi, archaikus dallamokat hívott elő a résztvevőkből. Baksa Péter improvizatív, zajok segítségével kibomló mesemondást, Horváth Krisztián kreatív kórusimprovizációt, Balásy Szabolcs kortárs zenei inspirációkat ütős és zongorakísérettel csalt elő a kórusból Bobby McFerrin dallamaira. Bartók inspirálta koreográfiai etűdök kaptak szerepet Horváth Csaba rendező-koreográfus, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Fizikai Színházi szak oktatójának, a projekt művészeti vezetőjének vezetésével és Kiss Péter zongoraművész közreműködésével. Dés András ütőhangszeres jazz-zenész, zeneszerző testdobolás improvizációs játéka a kockázatvállalásra épült.

tanc1
Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország NKft. ügyvezető igazgatója záróbeszédében megköszönte a résztvevőknek és a művészeknek a munkáját és reményét fejezte ki, hogy a tanórákon a diákok is hamarosan találkozhatnak a módszerrel. A projektzáró előadáson Szilágyi Lajos, a Filharmónia Magyarország programmenedzsere, zeneművész és zenepedagógus kiemelte: „Komoly eredménynek tartjuk, hogy egy olyan koncepcióban tudjuk a további hangversenyeinket is tervezni, amely ennek a több mint fél év kutató- és projektmunkának az eredményeit alkalmazza a középiskolás korosztálynál.” A záróbemutatóról oklevéllel távozhattak a kurzus hallgatói. A kutatók által április végére összeállított modul a klasszikus zene és a kortárs táncművészet élményközpontú befogadására ad majd lehetőséget tanárnak és gyermeknek egyaránt. A résztvevők a Kortárs Zenei Napok március 24-25 között, Pécsett zajló programsorozatába is bepillanthattak.