Zöld lett a Tettye patak

Pécsett ilyen az igazi zöldár.

Zöldre váltott hétfőn a Vince utcában csordogáló Tettye patak. Nem Szent Patrik napot ünnepeltek a Tettyén, nem is rendkívüli természeti jelenség okozta a „zöldülést” – a szolgáltató Tettye Forrásház Zrt. végez nyomjelzéses kutatást a karsztvízbázison.

hirdetés

Hidrogeológiai kutatással ellenőrzi a napokban a pécsi ivóvíz mintegy 20 százalékát adó Tettye karsztforrás vízgyűjtő területét a szolgáltató. A vízbázisvédelmi felülvizsgálatot a társaság által felkért Mecsekérc Zrt. szakemberei végzik: a hidrogeológusok a vízgyűjtő terület egy pontján (a Tettyétől légvonalban mintegy 4,5 kilométerre) jelzőanyagot juttattak a karsztrendszerbe, amelynek felbukkanási pontja, ideje, gyorsasága számos adattal szolgál a vízbázis működéséről. A több szakaszból álló vizsgálattól a szakemberek azt várják, hogy még pontosabban megismerjék a Tettye vízbázist ellátó területet, a víz által bejárt útvonalakat, áramlási irányokat. Az eredmények tovább segítik a rendkívüli események elhárítására való felkészülést, így például egy esetleges szennyeződés megelőzésének lehetőségeit.

Pécsett ilyen az igazi zöldár.
Pécsett ilyen az igazi zöldár.

A kutatás során a vízben oldódva zöld színben játszó, környezetre, egészségre ártalmatlan anyagot használnak, amelyet a Tubes környékén engedtek a mészkőhegység üregeibe. A jelzőanyagot alkalmazzák világszerte barlangi kutatásoknál, egészségügyi teszteknél, de ünnepi alkalmakon, például Szent Patrik napján folyókat is festenek vele zöldre. Fényre reagáló tulajdonsága miatt már egészen kis koncentrációban, műszerrel is kimutatható a vízmintákból, amelyeket napi két alkalommal ellenőriznek a szakemberek több mintavételi ponton.
A tettyei tározót a vizsgálat kezdetén lezárták, a kutatás ideje alatt, vagyis a nyomjelző anyag levonulásáig innen nem kerül víz a pécsi hálózatba. A városrész zavartalan és biztonságos vízellátásáról ezekben a hetekben a többi vízbázisból gondoskodik a szolgáltató.

A vizsgálat a vízbázisok védelmét és azok rendszeres felülvizsgálatát előíró kormányrendelet szerint zajlik. Mivel a kutatás a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet védett természeti területét érinti, a szakemberek részletesen egyeztetettek a környezetvédelmi hatósággal, a Duna-Dráva Nemzeti Parkkal, a Biokom Nkft.-vel és egyéb érintett szervezetekkel.