Zöld út a György-telep programnak

Elindul a pécsi önkormányzat programja György-telep  felzárkóztatásáért. A város egyik leszakadó részének fejlesztése egy teljes mértékben uniós finanszírozású projekt keretében valósul meg.

hirdetés

A pécsi önkormányzat, valamint a támogatást elnyerő konzorcium tagjai pénteken aláírták György-telepen azt a szerződést, amelynek alapján a városrész rehabilitációja a következő két évben 150 millió forintot költhetnek el.

A projekt keretében felújítják a Török István utcai volt mozi épületét, és közösségi térként működtetik két éven keresztül. A konzorciumi partnerek – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Türr István Képző és Kutató Intézet, a Khetanipe Egyesület, valamint a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Szakigazgatási Szerve – vállalják a képzések lebonyolítását, a támogatott foglalkoztatás feltételeinek megteremtését, egészségügyi, szociális és lakhatási problémák megoldását segítő, valamint munkaerő-piaci szolgáltatásokat, és közösségi programok szervezését.

A programtól azt várják, hogy sikerül majd megakadályozni a keleti városrész további leszakadását. Javulhat a lakosság képzettségi szintje, valamint emelkedhetnek a foglalkoztatottsági mutatók. A tervek szerint jobban tudják majd kezelni az életmódbeli vagy környezeti ártalmakat, és ezenkívül fejlődhet a közösségi élet György-telepen.

Az említett területen élő emberek nagy része munkanélküli, a kétéves programban a lakók leginkább erdőgazdasági szakmákat tanulhatnak, ezenkívül festő és kőműves szakmunkásokat képeznek majd. A program közvetlenül is több száz embert érinthet. A telep önkormányzati bérlakásként használt egykori bányászlakásaiban és a környező utcákban mintegy négyszáz ember él rossz infrastrukturális körülmények között. Az otthonok szűkösek, többségükben nincs vezetékes ivóvíz, a bérlők alacsony keresetűek vagy munkanélküliek, segélyekből élnek.

Egy évvel ezelőtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyitott a városrészben közösségi házat, amit nyolcmillió forintból alakítottak ki abban a felújított épületben, amit a pécsi önkormányzat ajánlott fel.