Startolhat a zoo fejlesztése

Ökoturisztikai élményparkká alakul a pécsi állatkert, az ehhez szükséges bővítési és felújítási munkálatokra 2014 végéig több mint 1,1 milliárd forintot költenek.

hirdetés

A Pécsi Állatkert marad ott, ahol van. Viszont élményparkká alakítják. Az ehhez szükséges bővítési és felújítási munkálatokra 2014 végéig több mint 1,1 milliárd forintot költenek.

Az európai uniós forrásból finanszírozott beruházás során az állatkert területén egy 800 négyzetméteres fogadóépületet emelnek, ökoturisztikai parkot alakítanak ki, és szigetelik a kifutókat. A beruházással a létesítmény új funkciókkal bővül, és biztosíthatóvá válik hosszú távú, környezetbarát működése. A projekt támogatási szerződését pénteken írták alá. A Pécsi Állatkert 1,1 milliárd forintot kap a felújításra.

Szatyor Miklós igazgató elmondta: a fejlesztés az állatkert lakóit is érinti. Olyan régen látott fajokat is ide tudnak majd hozni, amelyek férőhelyi problémák miatt kerültek el Pécsről. Lesz tigris, barnamedve és fóka is az állatkertben.

Ökoturisztikai parkot, játszóteret is kialakítanak majd a pénzből. A létesítmény előtti parkolót és a büfét is beépítik. Nagy Csaba alpolgármester szerint ezzel végérvényesen megoldódott az állatkert sorsa. Készítettek ugyanis egy közvélemény-kutatást, amelyből kiderült: a pécsiek megszokták és szeretik a mecseki helyszínt. Natura 2000-es területen fekszik, ami a különlegességét adja. A kijelöléssel egyébként hazánk területének közel 21%-a lett Natura 2000-es. Az eredeti védett területek csaknem mindegyike bekerült a hálózatba, de ezeken kívül további, körülbelül 1,2 millió hektár kap uniós védettséget.

A Pécsi Állatkert felújítása jövő szeptemberben kezdődhet, és a tervek szerint 2014. november végére fejeződhet be.