Zöld utat kaphatnak a bringások a Mecsekben

Mintegy háromszázmillió forintot költene a város arra, hogy a város felett, a Mecsek lankáin újdonságokkal szolgálja ki a bicikliseket. Az önkormányzat még idén szeretne uniós forrást kapni egy többek között a belváros és a Dömörkapu között futó kerékpárút és egy legális downhill-pálya megépítéséhez.

hirdetés

Összesen 1,2 milliárd forintból szeretné modernizálni, szabadidős lehetőségekre a mainál is jobban használhatóvá tenni a Mecseki Parkerdő városhoz közel eső részét, egyben az állatkertet, s annak közvetlen környezetét az önkormányzat. A vadaspark megújítása, mint arról korábban beszámoltunk, e projektnek csak egy, ám jelentékeny része lenne.

A fejlesztések ugyanis 300 millió forint erejéig érintenék a kerékpáros szabadidős tevékenységeket, az ezekkel kapcsolatos infrastrukturális lehetőségeket is.

Mint azt Nagy Csaba alpolgármester lapunknak elmondta, ötleteiket már eljuttatták a kormányzathoz, s júniusban kiderül, hogy ennek alapján kiírnak-e ilyen célra uniós források megszerzését lehetővé tevő pályázatot.

A városvezetés mindenesetre siker esetén azt tervezi, hogy kerékpáros útvonallal kapcsolja be a Mecsek déli előterét Pécs közlekedési vérkeringésébe. Az elképzelt erdei kerékpáros szakasz a belváros-Mandulás-Állatkert-Dömörkapu útvonalon haladna, azt pihenőhelyekkel tarkítanák, egyben az Orfű-Pécs kerékpárúthoz kapcsolnák. Az alpolgármester az indokokkal kapcsolatban elmondta: azt szeretnék elérni, hogy az eddig egységes kerékpáros útvonalba nem szervezett látnivalókat tematikailag egységesen tudják bemutatni.

Fontos része az ötletnek az is, hogy egy civil szervezet elgondolását felkarolva beillesztették az elképzelések közé egy, a természet védelmét szem előtt tartó, legális downhill-pálya kiépítését is. A biciklizés egyik formája, a downhill lényege abban rejlik, hogy meghatározott útvonalon, éles kanyarokkal és különböző akadályokon kell túljutnia a védőfelszerelésekkel „felvértezett” biciklisnek a hegyről lefelé haladva, természetesen minél rövidebb idő alatt.

Nagy Csaba szerint a regionálisan egyedülálló turisztikai vonzerőt jelentő beruházás a régióban több száz sportembert tudna megszólítani heti rendszerességgel, így alkalmas lehet Pécs hírnevének öregbítésére is. A pályához a sípálya egy részét is használhatnák, tette hozzá az alpolgármester.

A háromszázmilliós feladatokhoz az unió 95 százalékos támogatást adna, azaz 15 millió forintjába kerülne a városnak mindösszesen, hogy feldobja a Mecsek szabadidős lehetőségeit e téren.