Zöld utat kapott Tiffán Zsolt

Megyei közgyűlési mandátumot kapott Tiffán Zsolt, a siklósi választókerület fideszes országgyűlési képviselője hétfőn, így semmi akadálya annak, hogy pénteken a megyei önkormányzat elnökévé válassza a testület.

hirdetés

Tiffán Zsolt kapta meg a megyei közgyűlés mandátumát, miután arról tavaly év végén levélben mondott le Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Önkormányzat képviselője, a testület elnöke. Minderről a hétfőn kora délután ülésezett Baranya Megyei Területi Választási Bizottság döntött. A területi választási bizottság által hozott határozat szerint Tiffán Zsolt, a Fidesz-KDNP megyei listáján elfoglalt helye alapján kapja meg mandátumát.

A baranyai közgyűlés most mandátumot szerzett képviselője lehet egyben a testület elnöke is. Erről a pénteken ülésező megyei közgyűlés dönt majd.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy Horváth Zoltán, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöki posztjáról és közgyűlési mandátumáról is lemondott tavaly év végén azért, mert a térségi egészségügyi ellátást szervező központ régiós vezetőjeként dolgozik tovább. Horváth Zoltán korábban megyei alelnökként tevékenykedett, posztjára 2011 elején nevezték ki, miután Hargitai János (KDNP) elnököt kinevezték a megyei kormányhivatal élére, s ezért lemondott elnöki tisztségéről és közgyűlési tagságáról.

A szabályozás szerint a Fidesz-KDNP frakció tehet javaslatot a megüresedett képviselői hely betöltésére.

Tiffán Zsolt a siklósi választókerület országgyűlési képviselőjeként dolgozik a parlamentben a Fidesz színeiben. A negyvenes éveiben járó képviselő eredeti végzettségét tekintve testnevelés szakos tanító, de nyolc év pedagógiai munka után a szőlészet és a borászat lett a hivatása. Jelenleg a kizárólag családi alapon működő pincészetében tevékenykedik. 1998-ban lépett be a Fideszbe, 2002-ben választókerületi kampányfőnök volt, 2004-től pedig megyei elnökként tevékenykedik. Egyéni mandátumát a 2010-es országgyűlési választásokon szerezte meg az első fordulóban, Baranya 06-os számú választókerületében. Nős, három gyermek édesapja.