Zrínyi hősi tette nem feledhető

Zrínyi és Szulejmán szobra Szigetváron - A szomszédvárról indult a magyar-török együttműködés

Befejeződött a Zrínyi-emlékév: a hősi halálra emlékeztek hétfőn is, kiállítás tiszteleg a katonák előtt.

Lezárultak a Szigetváron a Zrínyi-emlékév programjai hétfőn azzal megemlékezéssel, amelyet a vár 328 évvel ezelőtti visszafoglalása évfordulóján rendezek a baranyai városban.  A magyar és horvát hagyományőrzők közreműködésével tartott ünnepségen megkoszorúzták a szigetvári Szent Rókus-plébániatemplom és a városháza falán elhelyezett emléktáblákat.  Vass Péter (független) polgármester köszöntőjében Szigetvár visszafoglalásának történelmi részleteit felelevenítve hangsúlyozta: az 1689. február 13-án történt események, valamint Zrínyi Miklós 1566-ban bekövetkezett hősi halála “múltunk szerves része, azt ismernünk kell”.
Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés fideszes elnöke egy szimbolikus kincsesládában adta át a polgármesternek a Baranya Megyei Értéktárba felvett szigetvári értékeket.  A Zrínyi-emlékévet értékelve Nagy Csaba a városházán tartott fogadáson úgy fogalmazott: nagyot lépett előre Szigetvár ügye. A kormány támogatásával számtalan kulturális program valósult meg, és elindult vár felújítása.

Zrínyi és Szulejmán szobra Szigetváron - A szomszédvárról indult a magyar-török együttműködés
Zrínyi emlékét nem feledik Szigetváron

Hóvári János, a Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az egy évvel ezelőtt elindított emlékév programjai megvalósultak, több eseményük azonban jelenleg is fut, májusig újabb könyvkiadványok megjelentetését is tervezik.
– A szigetvári hagyomány azonban nem lezárható, annak világa velünk él és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a következő években se kopjon meg a Zrínyi-örökség – tette hozzá.

Az eseményen bemutatták azt a dokumentumfilmet, amely a Szigetvár melletti Szulejmán-sírkomplexum feltárásáról szól.  A várban hétfőn az emlékévet bemutató kiállítás nyílt, valamint Zrínyi Miklós irodalmi és zenei emlékezetét is megidézték a város zeneiskolájában.