Zrínyi Pécsett is harcba száll

Hangulatos minikoncert keretében jelentették be színészek és szervezők, hogy szeptember 9-én és 10-én este hétkor Pécsett, a Káptalan utcai szabadtéri színpadon látható lesz a Zrínyi 1566 című rock-musical. A Szigetváron 2009-ben bemutatott zenés történelmi tabló baranyai alkotók műve: Moravetz Levente írta és rendezte, zenéjét Balásy Szabolcs, Horváth Krisztián és Papp Zoltán szerezte. Szereplői között pedig a musical műfaj igazán jeles egyéniségeit is megtaláljuk a címszerepet játszó Sasvári Sándortól Csengeri Attilán át Feke Pálig.
,,Ha van közös akarat,

ha van helyünk a nap alatt,
ha tudunk közös szavakat,
úgy mutassa meg magát” – zengte a főszereplők hada a minap a Zrínyi 1566 musical sajtótájékoztatóján, egy belvárosi üzletközpontban. A lelkesítő dallamokra a vásárlók is felfigyeltek, tekintélyes közönség gyűlt össze pillanatok alatt, s minthogy egy leánykórus is beszállt a produkcióba, a hadvezért megszemélyesítő Sasvári Sándornak sem esett nehezére, hogy a publikum karéjában énekelje végig a dalt.

hirdetés

A sármos énekes színész elmondta: harminc éve kezdte pályáját a Rock Színházban, számtalan remek darab főszerepét eljátszhatta, mégis úgy érzi, Zrínyi megformálásával lelt igazi gyöngyszemre. ,,Ez egy remekmű. Nagyszerű élmény életre kelteni a hős hadvezért, gyönyörűek a melódiák, csodás a történet, büszke vagyok, hogy részese lehetek e produkciónak – összegzett a művész, s bevallotta: koncertjeinek állandó számává lett az elmúlt esztendőkben a Zrínyi-musical harcba hívó Pata-dala is.

– Életem legnagyobb vállalkozása ez a produkció, egy élő szobor Zrínyiről és a szigetvári hősökről – véli Moravetz Levente. – Noha a darab nyolcvan százalékban hiteles tényeken alapul, a további húsz százalék nem biztos, hogy az. De előfordulhat. Mindenesetre hatalmas kutatómunka előzte meg a szövegkönyv megírását: a török történeti levéltárból, a horvát és a bécsi levéltárból minden fellelhető dokumentumot beszereztünk. A darab ott kezdődik, hogy véget ér Szigetvár ostroma. Mindössze három várvédő maradt életben. A török nagyvezír, s tőle függetlenül az osztrák fővezér megpróbálja kideríteni, Zrínyi vajon miért nem adta meg magát? Történelmi tény ugyanis, hogy a horvát Bánságot, egész Dunántúlt és Szlavóniát Zrínyinek ígérték, ha föladja a várat. De ő ezt nem tette meg. Kétezer-ötszáz katonával kiállt a harminchatszoros túlerővel szemben. Tette számomra megmutatta az összefogásban rejlő erő lehetőségét. Emiatt kell épp ma elmesélni ezt a történetet.

A főbb szerepeket Sasvári Sándor, Feke Pál és Csengeri Attila játssza, mellettük fontos feladat jut Beleznay Endrének, Dévényi Ildikónak, Vermes Tímeának, Gregorovics Tamásnak, Szebeni Jánosnak és Vidákovics Szlávennek.
Mindannyian abban bíznak, hogy a közönség szeretni fogja ezt a történelmi rock-musicalt, mert lírát, drámát és humort ötvöz, példát ad és tanulsággal szolgál, s nem utolsósorban szórakoztat.