Zsolnay: elfoglalta helyét az új tulajdonos

Az új tulajdonosi struktúrának megfelelő igazgatóságot és felügyelő bizottságot választott a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. szerdai közgyűlése. A részvényesek újraválasztották Péterné Marosy Katalin vezérigazgatót, a Zsolnay Igazgatóságának elnöke Jászai Gellért lett. A közgyűlés meghozta az esetleges tőkeemelésekhez szükséges döntéseket is.

hirdetés

Jászai Gellért, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 49 százalékos részvényhányadát és a menedzsmentjogokat biztosító szavazatelsőbbségi részvényeket megvásárló Manufaktúra-Befektető Kft. (M-B Kft.) tulajdonosa lett a Zsolnay új Igazgatóságának elnöke. A társaság közgyűlése a tulajdonosi struktúra változásának megfelelően új Igazgatóságot és Felügyelő Bizottságot választott. Péterné Marosy Katalint a közgyűlés egyhangúlag erősítette meg vezérigazgatói pozíciójában.

Jászai Gellért a döntéseket követően elmondta, személyes szerepvállalásával is jelezni kívánja elkötelezettségét a Zsolnay jövője iránt, tapasztalataival és tudásával segíteni kívánja a társaság menedzsmentjét az új stratégia kialakításában és megvalósításában. Hangsúlyozta azonban, hogy a társaság operatív irányítását továbbra is azokra a pécsi szakemberekre kívánja bízni, akik készek és képesek a nagy múltú gyárat új, növekvő pályára állítani.

A részvényesek felhatalmazták az igazgatóságot, hogy kétmilliárd forint erejéig önállóan, külön közgyűlési döntés nélkül határozzon a Zsolnayban szükségessé váló tőkeemelésekről. A közgyűlés elfogadta szavazatelsőbbségi részvény kibocsátásáról szóló előterjesztést is, amely a privatizációs szerződésnek megfelelően a menedzsmentjogok gyakorlását biztosítja az M-B Kft. számára.

A részvényesek döntésének értelmében a Pécs Holding adja az Igazgatóság és a Felügyelő Bizottság tagjainak harmadát. Mindez garanciát jelent a városnak arra, hogy továbbra is részt vegyen a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. irányításában.

Mint ismeretes a a pécsi közgyűlés még júniusban döntött arról, hogy 230 millió forintos vételárért és további 500 millió forint tőkejuttatás vállalásával, a Jászai Gellért tulajdonában álló M-B Kft. szerezheti meg a Zsolnay kisebbségi részvénycsomagját, valamint a társaság irányításának jogait is.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. új Igazgatósága és Felügyelőbizottsága tagjai:

Az igazgatóság elnöke: Jászai Gellért, az M-B Kft. tulajdonosa, SCD Group Zrt. elnöke és többségi tulajdonosa. Az igazgatóság tagjai: Bajka Zoltán az SCD Group Zrt. Igazgatóságának tagja a társaság társtulajdonosa; Dr. Jarjabka Ákos, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának igazgatóhelyettese; Schneider János, a Pécs Holding igazgatóságának tagja; Tomcsányi Gábor az M-B Kft. ügyvezetője, az SCD Group vezérigazgatója A Felügyelő Bizottság tagjai: Katreiner Helmutné, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának delegáltja; Szakállas Mártonné (a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt, dolgozóinak képviselője); Vargáné Nagylaki Noémi, az SCD Group Igazgatóságának tagja.

Forrás: Zsolnay Porcelánmanufaktúra