Ez semmi! Pécsen volt már melegebb!

Rekordközeli állapotok jönnek Pécsen: pénteken akár 40 fok is lehet, ami nagyon közel van az 1950-es pécsi csúcshoz. Meddig tart ez a brutális idő? 

hirdetés

Az Időkép előrejelzése szerint 40 fok is lehet pénteken a nappali csúcshőmérséklet. Vasárnap, hétfőn és szerdán kisebb zivatarok is jöhetnek, csütörtökön és pénteken pedig akár vihar is lecsaphat, de azért annyira aggódni nem kell, mert nagyon hideg idő nem lesz, bár valamennyire mérséklődik a hőség.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész országra kiadta már a legmagasabb, piros fokú riasztást. Pénteken nagyon erős UV-B sugárzás várható, így akár negyedóra napon tartózkodás után is leéghetünk!

Nem kell sok hozzá, hogy megdőljön a melegrekord Pécsen: legutóbb 1950-ben mértek 41,3 fokot.

Megdőlhet a 67 éves melegrekord Pécsen? 

A forróság árthat mindenkinek és mindennek, ezért érdemes betartani pár hasznos tanácsot. Pécsen több helyen is felfrissülhetünk, az ivókutak, permetkapuk, légkondis helyek listája itt található. Természetesen az állatokról se feledkezzünk meg, a tűző nap rájuk is nagyon veszélyes!

Az ivókutak folyamatosan működnek 0-24 órában egész tavasztól-őszig, a csobogók reggel 9-től este 21-óráig.

Fontos a folyadékbevitel! – ebben segít a Tettye Forrásház

Mint a Biokomtól megtudtuk, a hőségriadó ideje alatt locsolóautók is járják a várost, több mint 60 utcában, általában kora este indulnak útjukra. Ezek az autók az aszfaltot, a betont is hűtik, ugyanis a nagy melegben az könnyen károsodhat, de persze kellemesebb mikroklímát is teremtenek ezáltal. A MÁV-tól egyelőre nem érkezett hír arról, hogy a hőség a síneket károsította volna, eddig csak váltóberendezések hibásodtak meg – ez persze máskor is előfordulhat.

Csak óvatosan a napozással!