Brutális forróság csap le Pécsre!

Visszatért a kánikula szerte az országban, így Pécsen is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzést adott ki a tartós hőség miatt, Baranyára már narancs riasztás van érvényben. A nappali órákban fokozottan oda kell figyelni, ugyanis könnyen le lehet égni pillanatok alatt, és komolyabb következményei is lehetnek a szúró napsütésnek.

hirdetés

A met.hu előrejelzése alapján egész héten 34-37 fok közötti forróság lehet a nappali órákban. Az Időkép szintén hatalmas meleget mond, mindent elárul, hogy a leghűvösebb nappali hőmérséklet 35 fok lesz a héten. Keddtől a harmadik, legmagasabb fokozatú hőségriasztást rendelte el az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár.

Érdemes betartani pár dolgot a napokban, ugyanis a nagy hőség extrém megterhelést jelent a szervezetnek, az idősek, betegek, terhes nők és a szabadban dolgozók főleg veszélynek vannak kitéve, de az egészséges emberek számára sem veszélytelen ez az idő. A meleg elsősorban a szívműködést terheli, és fáradékonyság tapasztalható.

A vízfogyasztás ilyenkor még hasznosabb (MTI)

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a sok folyadék az egyik legfontosabb ilyenkor, az ásványvíz, a gyümölcstea különösen jót tesz. A kávé, a cukrozott és alkoholos italok ilyenkor még rosszabbak, ezért lehetőség szerint kerülni kell őket. Az idősekre és gyerekekre különösen figyelni kell, de a különböző betegségekben szenvedőknek a túlzott folyadékbevitellel is vigyázniuk kell.

Az ételek közül főleg a zöldség és a gyümölcs ajánlott, valamint a magas víztartalmú levesek, saláták, turmixok. A nehéz, zsíros ételeket kerülni kell.

11 és 15 óra között fokozottan veszélyes lehet az UV-sugárzás, ekkor minél kevesebbet szabad a napon tartózkodni, a gyerekek bőre is különösen érzékeny.

Vezetés közben is nagyobb a kockázat a hőség miatt: nő a reakcióidő, míg a koncentrálóképesség csökken, ezért a balesetveszély is nagyobb. Több pihenéssel és megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel kontrollálható.

Az állatokra is ügyelni kell

Gyerekeket, állatok semmi esetben nem szabad az autóban hagyni, ez akár életveszélyes is lehet, még akkor is, ha a jármű árnyékban van.

A sportolás kora reggel, vagy este ajánlott, mivel az hőségben többet árt, mint használ.

További tanácsokért KLIKK!