Néhol Alaszka lett Baranyából

IMG_20160107_071939

hirdetés

Baranyában 15-20 centiméteres hó esett, Pécset is belepte reggelre a hó. Az utakat folyamatosan takarítja a Biokom és Magyar Közút.

 

hojegkep2

FRISSÍTVE (Péntek, 8:15):

Csütörtökön este tíz óra után átmenetileg minden Baranya megyei településen helyreállt az áramszolgáltatás.
Drávaiványiban és Gödre településeken aggregátorok segítségével biztosították a szolgáltatást éjszaka során.

Az érintett településeken a polgármester a közbiztonsági referens közreműködésével már előzetesen kialakította az ideiglenes melegedőhelyeket, amelyet szükség esetén bármikor igénybe vehető volt a lakosság részére.

Az E.ON Hungária Zrt. tájékoztatása szerint, reggel folytatódnak a hálózatot érintő utómunkálatok, így több településen lehet számítani átmeneti szolgáltatás kiesésre. Jelenleg Drávasztárán, Drávaiványiban, Komló egyes városrészeiben és Sósvertike településen nincs áram.

FRISSÍTVE (18:45):

Szinte teljesen helyreállt az áramszolgáltatás Baranya megyében, ahol a csütörtöki havazás okozott üzemzavart – tájékoztatta az E.ON Hungária Zrt. kommunikációs referense az MTI-t.

Varga Ivett közlése szerint a megye harmincnégy településén fejeződött be a helyreállítás csütörtök estére.

Jelenleg Komló egyik zártkerti részén, Drávaiványiban és Bogdása-Körcsönyepusztán nincs még áram.

Az üzemzavarokat a havazás miatt elektromos vezetékekre dőlt fák okozták, a helyreállításban az E.ON munkatársait a katasztrófavédelem dolgozói segítették – közölte.

Az áramkimaradás mintegy 6500 fogyasztót érintett.

FRISSÍTVE (17:01):

Eddig nyolcvankilenc segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Baranya megyei műveletirányító központjába, három esemény felszámolása még jelenleg is tart.

A Mohácsi Kórház területén egy fa dőlt meg, Sellyén pedig a szakmunkásképző iskola előtt tört le egy fenyő ága, amely veszélyezteti a gyalogosforgalmat. Cún településen elektromos vezetékre dőlt egy fa. A segélyhívások nagy része kidőlt fák, és leszakadt vezetékek miatt érkezett, mindössze három közúti baleset történt, de személyi sérülés egyik esetben sem volt.

A belógó faágak miatt három menetrendszerinti autóbusz volt kénytelen várakozni az útszakasz megtisztításáig. Vokány és Siklós között azonban mentesítő járatra is szükség volt, amely tovább szállította az utasokat. Az utasok biztonságos átszállását a siklósi tűzoltók segítették.

Két pályaszakaszon, Mohács és Villány között, valamint Sellye és Szentlőrinc között többtucat fa dőlt a vasúti sínekre, emiatt kisebb fennakadás volt a vasúti közlekedésben is.

A megyében harminchét településen volt probléma az áramszolgáltatással, a szolgáltató folyamatosan dolgozik a hiba elhárításán, azonban több vezetékszakadás nehezen megközelíthető erdős területeken van, ahová csak a tűzoltók segítségével tudnak bejutni a szakemberek. Emiatt lassabban megy a helyreállítás is. A katasztrófavédelem munkatársai hat helyszínen világító eszközökkel segítenek az áramszolgáltatónak az éjszakai munkavégzésben. Jelenleg kilenc településen nincs áramszolgáltatás, az érintett települések: Bogádmindszent, Drávasztára, Drávaiványi, Kemse, Ózdfalu, Páprád, Sósvertike, Gödre és Mindszentgodisa.

Drávasztárán és Drávaiványiban szünetel az ivóvíz-szolgáltatás, ezeken a településeken lajtos kocsival biztosítják az ivóvizet.

A megye útjai a téli útviszonyoknak megfelelően járhatók.

FRISSÍTVE (13:01):

A Dél-Dunántúli Közlekedési Központ Zrt. Baranya megyei Szolgáltatási Központjának szolgáltatási területén a helyközi közösségi közlekedésben az időjárási viszonyok fennakadást okoztak.

A hajnali, reggeli, délelőtti órákban egyebek mellett a havas, jeges utak, a hó, a jég súlya alatt utakra dőlt fák, belógó faágak, leszakadt villanyvezetékek miatt voltak késések, járatkimaradások, néhány autóbusznál szükség volt műszaki mentésre is. Csütörtök délig 61 járat maradt ki, több mint 10 perces késéssel pedig 100 járat ért célba.

A nap folyamán több autóbusz „akadt el” a megye területén, jelenleg 4 autóbusz várakozik műszaki mentésre.

FRISSÍTVE (11:40):

Eddig hatvannyolc segélyhívás érkezett a katasztrófavédelem Baranya megyei műveletirányító központjába, nyolc esemény felszámolása még jelenleg is tart. Továbbra is Mohács, Pécs és Siklós térségében jelentenek problémát a kidőlt fák és a leszakadt vezetékek. A hivatásos tűzoltók mellett több önkéntes mentőszervezet is részt vesz a beavatkozásokban.

A leszakadt vezetékek okozta áramkimaradás jelenleg Siklós és Szigetvár térségében okoz gondot. Az áramszolgáltató szakemberei folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán, azonban több nehezen megközelíthető helyszínre is el kell jutniuk, ebben tűzoltók nyújtanak segítséget részükre.

A hóhelyzetre tekintettel, az iparbiztonsági szakterület felvette a kapcsolatot a Baranya megyében működő veszélyes üzemekkel. Az áramkimaradás csak egy, úgynevezett felső küszöbértékű üzemet érint, az Agrokémia Sellyei Zrt-ét. Az üzem duplikált energiaellátó rendszerrel rendelkezik, így folyamatosan biztosított az üzem áramszolgáltatása. Az iparbiztonsági szakemberek felhívták a figyelmet arra is, hogy az útviszonyokra tekintettel, fokozott figyelemmel végezzék a veszélyes áruszállítást, mind közúton, mind pedig az üzemek telephelyein belül. A megyében működő távhő- és gázszolgáltatók nem jeleztek problémát az időjárás és a hó miatt.

FRISSÍTÉS (11:18):

Javult a vasúti közlekedési helyzetkép, több vonalon újra járnak a vonatok Baranyában – tájékoztatta a Mávinform sajtóügyeletese csütörtökön az MTI-t.

Kavalecz Imre közleményében az áll, hogy hajnal óta folyamatosan dolgoznak a vasúti pályákra dőlt fák eltávolításán. Sellye és Szentlőrinc között már újraindult a vonatközlekedés. A Pécs-Dombóvár vonalon, Abaliget és Godisa között szintén helyreállt a menetrend – tette hozzá.

Ugyanakkor még dolgoznak a fák eltávolításán Áta és Villány, Bóly és Villány, valamint Babócsa és Vízvár között, ezért ezeken a szakaszokon ideiglenesen nem járnak a vonatok.

FRISSÍTÉS (11:09):

A Pécsváradi úton helyi korlátozások mellett tart a műszaki mentés.

Egy árokba csúszott gépkocsi műszaki mentésén dolgoznak a pécsi hivatásos tűzoltók a 6-os főút városi szakaszán, a Pécsváradi úton. A járművet csörlő segítségével húzzák vissza az útra. Az utómunkálatok végéig, a környéken fokozott figyelemmel vezessenek.

FRISSÍTÉS (10:59):

Egy-egy kitartó hózápor vagy a fagy következtében kialakuló jégpáncél a vízóra-leolvasók munkáját is hátráltathatja. A Tettye Forrásház Zrt. munkatársai ezekben a hetekben a pécsi Kertvárosban rögzítik a vízmérők adatait, de lassabban haladnak, ezért előfordulhat, hogy eltérnek a leolvasás (számlákban és a szolgáltató weboldalán közzétett) időpontjától – közölte a pécsi szolgáltató.

A vízmérőaknák tisztántartása, a mérőkhöz való hozzáférés biztosítása – csakúgy, mint a fagy elleni védekezés a belső vízhálózaton – az ingatlantulajdonosok feladata és felelőssége. Ezért a szolgáltató kéri ügyfeleit, segítsék a leolvasó szakemberek munkáját: a leolvasás előtt gondoskodjanak a vízmérőaknát borító esetleges hó, jég eltakarításáról, a mérőhöz vezető út megtisztításáról.

FRISSÍTÉS (10:07):

Nem lehet látogatni a városi parkerdőket az időjárás miatt – írja a Biokom Nkft. közleménye.

A rendkívüli időjárás nem csak a városban való közlekedést nehezítette meg, hanem a pécsi parkerdőkben is veszélyes helyzetet idézett elő. A Mecseki és a Malomvölgyi parkerdő területein a turistautak jég- és hóborítottá váltak, a fák ágaira jég- és hótakaró rakódott, a hidak és az átereszek is csúszóssá váltak. A parkerdei játszó- és tornaszereket, az épített műtárgyakat kivétel nélkül hó és jég borítja. A kialakult balesetveszélyes helyzet miatt a Biokom Nkft. kénytelen felfüggeszteni a parkerdei területek látogathatóságát.

Természetesen a TV-torony irányából, a sí- és szánkópálya elérhető. A lezárás egyik pályára sem vonatkozik, tehát megfelelő hóvastagság esetén ezeken a pályákon a síelés és a szánkózás továbbra is végezhető!

A lezárást a jegesedés megszűnéséig kell fenntartani. Az előrejelzés a hétvégére felmelegedést jósol, így előreláthatólag vasárnaptól ismét látogathatókká válnak a parkerdei területek.

A fenntartó Biokom NKft. erdőgazdálkodásban dolgozó szakemberei az olvadásig nem tudják a letört ágakat, farészeket eltávolítani, mert jelenleg életveszélyes lehet a motorfűrésszel történő munkavégzés. Az időjárási helyzet normalizálódása után folytatódnak a parkerdei fenntartással összefüggő munkálatok is.

FRISSÍTÉS (9:16) – Ez van Birjánban

Birjánban jelenleg közel 30 centis hó van, olvasónk küldött pár képet:

Ezzel nem mostanában indulnak el
Ezzel nem mostanában indulnak el
Sok a hóból
Sok a hóból
Nagy hólapátolásnak néznek elébe
Nagy hólapátolásnak néznek elébe
A baranyai Alaszka
A baranyai Alaszka

FRISSÍTVE (8:50):

Szerda éjfél óta folyamatosan érkeznek a segélyhívások a katasztrófavédelem műveletirányító központjába a havazással összefüggésben. Főként kidőlt fák adnak munkát a megye tűzoltóinak. Harminchét településen jelenleg nincs áramszolgáltatás. A horvát-magyar határátkelőhelyeken is korlátozásra számítsanak a 7, 5 tonna össztömeget meghaladó járművek – írja a megyei katasztrófavédelem.

A legtöbb segélyhívás Mohács, Pécs és Siklós térségéből érkezett eddig. Harmincöt káresetet már sikerült felszámolniuk a beavatkozóknak, jelenleg tíz esemény van folyamatban.

Kidőlt fa a jakabhegyi úton
Kidőlt fa a jakabhegyi úton

A legtöbb helyen a jég és a hó súlya miatt dőlnek ki a fák, Besence és Csányoszró között például az út mentén kétszáz méter hosszan belógnak az úttestre a növények. Magyarbólyban, Pécs nyugati városrészében, Pécsvárad és Somberek között, Görcsönyben, Pettenden, Diósviszlón és Kisszentmártonban is több tucat fa dőlt egyszerre az útra.

Olasz településen egy kidőlt fának ütközött egy személyautó, amely az ütközés következtében a fa alá szorult. A balesetben senki nem sérült meg.

Jelenleg harminchét településen nincs áramszolgáltatás, amely 6493 fogyasztási helyet érint. Hét helyen van vezetékszakadás a megyében, a szolgáltató folyamatosan dolgozik a hiba elhárításán.

A kedvezőtlen időjárásra tekintettel a horvát hatóságok elrendelték a 7, 5 tonna össztömeget meghaladó járművek forgalomkorlátozását. Ennek értelmében a magyar-horvát határátkelőhelyeken nem léphetnek sem ki, sem pedig be a korlátozásban érintett járművek.

FRISSÍTVE (8:47):

A Magyar Közút Baranya Megyei Igazgatóságától megtudtuk, hogy a megyei utakon a téli útviszonyoknak megfelelően hó, latyak, hókása van ugyan, de ettől még az utak járhatók, és folyamatosan takarítják azokat.

FRISSÍTVE (8:45):

Birjánban félméteres, Pogánynál 16, a Baranya megyei Mázán 18, Pakson 20 centiméteres hóvastagságot rögzítettek.

Pécset ellepte a hó
Pécset ellepte a hó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli, MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Baranya megyében elsőfokú a figyelmeztetés a hófúvás veszélye miatt.

FRISSÍTVE (8:35): 

Baranya megye harminchét településén áramkimaradásokat okozott a csütörtöki havazás – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Kasza Anett elmondta, hogy a havazás következtében leszakadó vezetékek miatt Pécs, Mohács és Siklós térségében harminchét településen van zavar az áramszolgáltatásban. Az áramkimaradás mintegy 6500 fogyasztót érint. Az áramszolgáltató dolgozik a hiba elhárításán.

A szóvivő arról is beszámolt, hogy fakidőlés miatt Orfű és Magyarhertelend között félpályás útlezárás van, de Mohácson és Kisnyárádon is fákat távolítanak el az útról a tűzoltók.

Csütörtök reggelig harmincöt hasonló útakadályt szüntettek meg Baranya közútjain – tette hozzá.

FRISSÍTVE (8:20):

A 35-35Y jelzésű autóbuszok csak Dömörkapuig közlekednek, illetve onnan indulnak Főpályaudvar felé.

Az autóbuszok Dömörkaputól a misinatetői indulási időponthoz képest 3 perccel később indulnak.

A 4-es vonalon Gesztenyésig közlekedő járatok Hősök tere fordulóig közlekednek.

FRISSÍTVE (8:14):

Gyorsan hullott sok hó
Gyorsan hullott sok hó

Az éjszakai takarításnak köszönhetően, a sószórás miatt az utak elég nedvesek, de a belvárosban és a frekventáltabb területeken járhatók, az autósok óvatosan haladnak, és mivel a havazás a város szívében már nagyon gyenge, ezért a látási viszonyok is jók.

A járdák latyakosak
A járdák latyakosak

A kevésbé járt utakon viszont most is nagy a hó és a latyak.

Az utak járhatók, de vizesek
Az utak járhatók, de vizesek

A Széchenyi teret, a Színház teret, a Ferencesek utcáját és a Király utcát jelenleg is takarítják, a járdák nem csúszósak, viszont nagyon latyakosak és vizesek.

FRISSÍTVE (SZERDA, 8:05): 

A Pécs-Dombóvár vonalon, Abaliget és Godisa között kidőlt fa akadályozza a vonatközlekedést, a felsővezeték is megsérült – tájékoztatta a Mávinform sajtóügyeletese csütörtök reggel az MTI-t.

Kavalecz Imre közölte: Baranyában, a Pécs-Dombóvár vonalon vesztegel emiatt egy személyvonat, valamint a Pécsről a Budapest-Keleti pályaudvarra tartó Baranya IC. Ezeket a szerelvényeket dízelmozdonyok viszik majd Dombóvárig.
A Mávinform korábban arról tájékoztatott, hogy Somogyban a Barcs és Középrigóc, a Sellye és Szentlőrinc, a Bóly és Villány, a Somogyszob és Nagyatád, valamint a Barcs és Babócsa közötti vonalakon nem közlekedhetnek fakidőlések miatt a vonatok.

Korábban írtuk:

varho
Forrás: Időkép.hu

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya megye teljes területére másodfokú riasztást adott ki.

FRISSÍTVE (22:41):

A keleti városrész után immár a város már területein is felváltotta az esőt a havazás. Így reggelre komoly hótakarót kaphat Pécs.

FRISSÍTVE (20:41):

A keleti városrészben nagyon beindult a havazás, a 6-os Pécsre bevezető szakaszán nagy a hó, az út pedig csúszós.

Ezzel szemben a belvárosban, és a szigeti külvárosban is csak eső esik egyelőre.

FRISSÍTVE (19:56):

Csütörtök reggelig a Dunántúlon nagy területen lehet jelentős mennyiségű hóra számítani – írja az OMSZ. Általában 5-20 centiméter friss hó hullhat: az Észak-Dunántúlon várható kisebb mennyiség, a délnyugati, déli megyékben ugyanakkor néhol 20 centiméternél is több hó eshet az éjszaka folyamán.

A havazás miatt csütörtökre Baranya megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Csütörtökön napközben nyugat felől megszűnik a havazás, ráadásul a pozitív hőmérséklet mellett olvadás kezdődik.

FRISSÍTVE (17:20):

Pécs térségében akár a 15 centimétert is meghaladó friss hó is lehullhat az esti és éjszakai órákban, ezért fokozott óvatosságra lesz szükségük a közlekedőknek az utakon, járdákon, tereken – figyelmeztet a Polgármesteri Hivatal közleményükben.

Az előrejelzések szerint szerdán este és az éjszaka folyamán a hőmérséklet mínusz 1-2 fok lesz Pécs térségében, ami azt eredményezheti, hogy a lehullott hómennyiség megmarad a talajon, így a járdákon, tereken, utakon akár komolyabb problémát is okozhat.

A város útjait kezelő városüzemeltetési társaság, a Biokom NKft. – ahogy tette azt a kedd éjjeli ónos eső idején is – minden rendelkezésre álló gépjárművét és emberét beveti a megelőzés érdekében, sőt kibővített kapacitással dolgozik. Már az esti órákban elősózzák a pécsi belterületi szakaszokat, s folytatják a munkát teljes kapacitással az éjszakai órákban, majd a holnapi nap folyamán is.

Összesen több mint 300 ember vesz részt a mentesítésben Pécsen folyamatosan, váltott műszakban. Több mint 40 munkatárs vesz részt a megelőzésben az utakon. A munkálatok során elsőbbséget élveznek a buszközlekedési útvonalak. Ezzel együtt kézi síkosságmentesítést is végeznek a járdákon, tereken, buszmegállókban további 120-an.

Csütörtökön reggel hat órától pedig további 150 közfoglalkoztatott is részt vesz a munkálatokban, hogy a reggeli órákra minél kevesebb csúszós felület legyen a városban.

A pécsi önkormányzat arra kéri a közlekedőket, hogy csak olyan helyen és olyan módon parkoljanak, hogy még véletlenül se akadályozzák a síkosságmentesítési munkálatokat, s a legszükségesebb esetben induljanak útnak az esti és éjszakai órákban. A gépjárművel utazók csak megfelelő profilmélységű téli gumival szerelt autókkal keljenek útra, a gyalogosan közlekedők pedig készüljenek fel havas és jeges útszakaszokra.

Fontos gondoskodni a lakóingatlanok előtti járdák megfelelő síkosságmentesítéséről, sózásáról valamint a jégcsapok eltávolításáról is, a balesetek elkerülése ugyanis közös érdekünk.

Amennyiben valaki a hó miatt valamilyen okból kifolyólag a városban reked vagy elakad autójával a megyében melegedőhelyek és szükségparkolók állnak rendelkezésekre. Ezek helyszínei a megyei katasztrófavédelem honlapján találhatók.

További, folyamatosan frissülő információk a www.baranya.katasztrofavedelem.hu oldalon érhetők el.

A meteorológiai riasztásokat nyomon követhetik a www.met.hu oldalon.

A pécsi buszokkal kapcsolatos információk a társaság, azaz a www.tukebusz.hu és a Biokom NKft. Mobilitási Központjának oldalán, a http://mobilitas.biokom.hu/hirek/aktualis webcímen találhatók.

FRISSÍTVE (KEDD):

Több déli megyében továbbra is másodfokú a riasztás az ónos eső veszélye miatt. Az érintett területeken a következő órákban is tartós ónos esőre kell készülni, több milliméteres jégréteg is kialakulhat – írja az MTI.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda éjfélig szóló veszélyjelzése szerint narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben az ónos eső miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy és Tolna megyében. Ezekben a megyékben több órán át hullhat ónos eső, több mint 1 milliméternyi csapadék eshet.

Emellett a havazás miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Budapestre és Pest megyére, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére.

A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: délelőtt a Dél-Dunántúlon és az Alföldön, délután inkább csak az utóbbi területen várható ónos eső, néhol fagyott eső. Másutt egyre inkább a havazás lesz a jellemző.

Estig a Dunántúl nagy részén 5-15 centiméter vastag friss hó hullhat, míg az ónos esős vidékeken délelőtt még több milliméter vastag jégréteg alakulhat ki.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 Celsius-fok körül valószínű. Késő estére mínusz 3 és plusz 1 fok közé hűl a levegő.

FRISSÍTVE (január 6. 8:10):

Január 6-án 07:30-tól feloldották a kamionstopot Baranya megyében – írja a megyei katasztrófavédelem.

Az ónos eső miatt csúszóssá vált utak indokolták a 7, 5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalmának korlátozását. A korlátozás 2016. január 5. 18:15-től volt érvényben.

A Drávaszabolcsi, a Beremendi és az Udvari Határátkelőhelyeken is megszűnt a korábban elrendelt korlátozás.

FRISSÍTVE (január 6. 8:02):

Az utak szerda reggelre már járhatóbbá váltak, mivel a jég erősen olvad, a Biokom pedig folyamatosan takarítja és sózza azokat. A járdák és a kevésbé frekventált mecsekoldali utak viszont még nagyon csúszósak helyenként.


 

Korábban írtuk:

FRISSÍTVE (21:28):

Az ónos eső veszélye miatt szerdára tizenkét megyére és a fővárosra adott ki, már csak elsőfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Többfelé havazásra is figyelmeztetnek.

A Dunántúl déli felén, illetve Bács-Kiskun megyében szerda hajnalig 2-5 milliméternyi ónos eső valószínű, főként Somogyban és Baranyában hullhat ennél több. Csapadék a Balaton térségében az ónos eső mellett már inkább fagyott eső, illetve az északabbra fekvő tájakon (Dunántúli-középhegység, Pest megye) hó formájában várható, néhány centiméter friss hóval. Ugyanakkor kisebb ónos szitálás bárhol előfordulhat – írták.

Szerdán az ország délkeleti felén (az Alföldön, átmenetileg a középső országrészben, illetve eleinte még a Dél-Dunántúlon) továbbra is várható kisebb mennyiségű ónos eső. A Dunántúlon, illetve az ország középső tájain főként a nap második felében időszakos havazás valószínű. A csapadék mennyisége bizonytalan, de több helyen van esély 5-10 centiméternyi friss hóra is.

Az ónos eső veszélye miatt szerdára Budapestre és Pest megyére, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 8 és mínusz 1, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 fok körül valószínű.

FRISSÍTVE (20:01):

Az MTI az alábbi két képpel járult hozzá az ónos eső ellen vívott harchoz:

Pécs, 2016. január 5. Munkagép dolgozik az ónos esõtõl lefagyott úton, Pécsen 2016. január 5-én. MTI Fotó: Sóki Tamás
Pécs, 2016. január 5.
Munkagép dolgozik az ónos esõtõl lefagyott úton, Pécsen 2016. január 5-én.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Pécs, 2016. január 5. Autó szélvédõjére fagyott ónos esõt Pécsen 2016. január 5-én. MTI Fotó: Sóki Tamás
Pécs, 2016. január 5.
Autó szélvédõjére fagyott ónos esõt Pécsen 2016. január 5-én.
MTI Fotó: Sóki Tamás

FRISSÍTVE (18:40):

Az ónos eső miatt csúszóssá váltak az utak megyeszerte, ezért Baranya megye útjain elrendelték a 7, 5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalomstopját – írja a megyei katasztrófavédelem. A korlátozás visszavonásig érvényes.

A járművek által igénybe vehető szükségparkolókat már előzetesen kijelölték a szakemberek, a teherautók ezeken a helyeken biztonságos körülmények között várakozhatnak a korlátozás feloldásáig. A megyében összesen 248 kijelölt parkolóhely áll rendelkezésre.

A kijelölt szükségparkolók ITT érhetők el.

Az ónos eső miatt csúszóssá válhatnak az utak, amely mind a közúti, mind pedig a gyalogos közlekedésben résztvevőkre balesetveszélyes lehet.

A jelenlegi meteorológiai előrejelzés szerint A Dunántúl déli felén szerda hajnalig 2-5 milliméter ónos eső valószínű, Baranyában azonban ennél több csapadék is hullhat.

FRISSÍTVE (18:34):

Mi az ónos eső, és hogyan alakul ki?

Az időkép.hu definíciója szerint az ónos eső túlhűlt vízcseppekből álló eső, a cseppek pedig a talajra érve az ütődéstől megfagynak. Jellegzetes hőmérsékleti rétegződés kell kialakulásához: a magasabb légrétegek hőmérséklete pozitív, a talajmenti rétegeké negatív. A fagypont alatti hőmérsékletű rétegeknek olyan vastagnak kell lennie, hogy a rajta áthaladó vízcsepp 0°C alá tudjon hűlni.

Így alakul ki az ónos eső
Így alakul ki az ónos eső

A képen a kedd esti hőmérsékleti rétegződést láthatjuk hozzávetőlegesen a Pécs-Budapest vonal mentén, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. A magasban dél felől egy pozitív hőmérsékletű zóna ékelődik be. Ebben a rétegben megolvad a föntről hulló csapadék, majd a felszínen újra megfagy.

Öröm az ürömben, hogy az ónos eső többnyire a nagy hidegek közeli megenyhülésének előjele.

 

FRISSÍTVE (17:14):

A Polgármesteri Hivatal a pécsiek figyelmét a következő közleménnyel hívja fel a másodfokú ónoseső-riasztás komolyságára:

“Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga riasztást adott ki a Pécsi járás térségére ónos eső veszélye miatt. A tartós csapadék mennyisége a holnap reggeli órákig meghaladhatja a 3 mm-t, ezért fokozott óvatosságra lesz szükség a pécsi utakon, tereken járdákon.

A város útjait kezelő városüzemeltetési társaság, a Biokom NKft. minden rendelkezésre álló gépjárműve elősózza a pécsi belterületi szakaszokat már este hat órától, s folytatja a munkát az éjszaka, majd a holnapi nap folyamán.

Az esti, éjszakai órákban több mint száz munkatárs vesz részt a megelőzésben, és kézi síkosságmentesítést is végeznek a járdákon, tereken, buszmegállókban. Szerdán hajnali hat órától további 150 közfoglalkoztatott is részt vesz a munkálatokban, hogy a reggeli órákra minél kisebb legyen a csúszós felületek aránya a városban.

A pécsi önkormányzat ezzel együtt arra kéri a közlekedőket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak az esti és éjszakai órákban. A gépjárművel utazók csak megfelelő profilmélységű téligumival szerelt autókkal keljenek útra, a gyalogosan közlekedők pedig készüljenek fel jeges útszakaszokra.

Kérjük, hogy lakókörnyezetükben legyenek kedvesek gondoskodni a lakóingatlanuk előtti járdák megfelelő síkosságmentesítéséről, sózásáról is, a balesetek elkerülése közös érdekünk.

További, folyamatosan frissülő információk a www.baranya.katasztrofavedelem.hu oldalon érhetők el. A meteorológiai riasztásokat nyomon követhetik a www.met.hu oldalon.”


FRISSÍTVE (16:10):

Baranyában az utak havasak, hókásásak, helyenként csúszósak, jégbordásak. A megváltozott időjárási körülmények fokozott óvatosságot és körültekintést igényelnek minden közlekedőtől – írja a megyei rendőrség közleményében.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy a gépkocsival történő közlekedés fontos kelléke a jól működő ablaktörlő, a kézi jégkaparó, a jégoldó spray, a téli ablakmosó folyadék, a megfelelően működő páramentesítő.

A rendőrség elrettentő példaként mellékelt képeket is
A rendőrség elrettentő példaként mellékelt képeket is

A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű, a gumiabroncsok és a fékrendszer kifogástalan állapota, fontos a megfelelően megválasztott téligumi, mert a nyári abroncsok használata 7 °C alatt már nem biztonságos.

A száraz, vizes vagy csúszós útszakaszok hirtelen válthatják egymást, amely különös óvatosságot és figyelmet kíván, valamint a közlekedőket figyelmeztetik arra is, hogy a lakott területen belül és kívül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett, vagy az úttest szélén haladó gyalogosokra, kerékpárosokra.

Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, elegendő mennyiségű élelmiszerre és (természetesen alkoholmentes) italra is.

Óvatosa, egymásra ügyelve vezessünk!
Óvatosan, egymásra ügyelve vezessünk!

Az országos médiumokon kívül érdemes figyelemmel kísérni – írják – a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, beszámolóit, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetnek be a közlekedéssel és a közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.

Lehetőség szerint teletankolt, a megváltozott időjárási körülményeknek megfelelően felkészített járművel induljanak útnak, elindulás előtt célszerű hosszabb menetidővel tervezni és javasolt lapátot is a gépjármű csomagtartójában elhelyezni – figyelmeztet a hatóság.

Korábban írtuk:

Pécs, 2016. január 4. Egy kékcinege a Mecsekben, Pécs közelében 2016. január 4-én. MTI Fotó: Sóki Tamás
Egy törékeny cinke a Mecsekben

Az elkövetkező pár napban kemény hidegre, havazásra, ónos- és havas esőre lehet számítani a pécsi meteorológusok prognózisa szerint. 

FRISSÍTVE (19:43):

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő este az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Baranya és Tolna megyére az ónos eső veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Kedd estétől nyugat felől ismét csapadékra kell számítani: az Észak-Dunántúlon hóra, a Közép- és Dél-Dunántúlon jellemzően ónos esőre. A Dunántúlon a Balaton tengelyében akár 3-7 centiméter közötti vastagságú friss hóréteg is kialakulhat – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint kedden a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 12 és mínusz 6 Celsius-fok között valószínű, de a derült, havas helyeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet mínusz 5 és 0 fok között alakul.

 

 

FRISSÍTVE (18:59):

tumblr_nxm17ni1IJ1t95h1uo1_500

A Rókus-dombot ellepte a hó, a szigeti külvárosban viszont járhatók az utak, noha az egyre inkább latyakossá váló Rókus-sétányon és környékén látni csúszkáló, csetlő-botló pécsieket. A járdák itt talán veszélyesebbek, mint az utak.

FRISSÍTVE (18:20):

Pécsen a főbb közlekedési útvonalak jól járhatóak, míg a kisebb mellékutcák inkább havasak. A mecsekoldali utcákban ugyanakkor sok helyen már nem könnyű a haladás, a meredekebb dűlőkben pedig néhány autó már el is akadt.

 

FRISSÍTVE (16:50):

A 67-es és az 57-es úton történt balesetek mellé érkezett még egy, ugyanis a babara.hu értesülése szerint Túrony határában, egy Harkány felől Pécsre tartó autó is beborult az út melletti árokba. A balesetben nem sérült meg senki.

FRISSÍTVE (16:15):

Eddig ismeretlen okból az 57-es út bólyi kereszteződésénél két gépkocsi ütközött össze. A balesetben az elsődleges orvosi vélemény szerint négyen könnyebben megsérültek.

A helyszínelés és a műszaki mentés idejére félpályás útlezárás van érvényben.

A rendőrség kéri az úton lévőket, hogy a megváltozott időjárási viszonyoknak megfelelően, fokozott figyelemmel és körültekintően közlekedjenek, a járművezetők különösen figyeljenek a gyalogosokra és a kerékpárosokra!

 FRISSÍTVE (16:15):

Nagyon hideg lesz éjjel: a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet  -6 és -12 fok között valószínű, de a derült, havas helyeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 0 és -5 fok között alakul kedden.

Holnap kezdetben változóan felhős lesz az ég, majd délután délnyugat felől ismét megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, délen fagyott eső, ónos eső várható.

FRISSÍTVE (15:58):

magyarország

Az OMSZ szerint az ország délnyugati részén a következő 12 órában 5 cm feletti hó is hullhat, a délnyugati határ közelében és a Mecsek térségében akár a 10 cm-t is elérheti a friss hó mennyisége.

FRISSÍTVE (13:29):

Egyszerre két baleset is történt a 67-es úton – írja a babara.hu. A lap értesülései szerint mindkét autó Kaposvár irányából, Szigetvár felé közlekedett. Egy teherautó az útszéli szalagkorlátnak csapódott, majd az árokba sodródott.

Az autó vezetőjét könnyebb sérülésekkel vitték el a mentők.

A másik balesetnél az oldal szerint egy autós szintén a szalagkorlátnak ütközött. Szerencsére itt senkinek nem esett baja.


 

FRISSÍTVE (13:15):

Teljes kapacitással zajlik a hó- és síkosságmentesítés Pécsett, írja a Biokom Mobilitási Központjának hóhelyzet kapcsán kiadott közleménye, amelyet az alábbiakban módosítások nélkül közlünk:

“Pécs belterületi útjain, terein, járdáin a városüzemeltetési feladatokat ellátó BIOKOM NKft. dolgozói és szerződött vállalkozói teljes kapacitással kezdték meg hétfőn reggel a hó- és síkosságmentesítési feladatokat.

A cég már november óta napi kapcsolatban van a pogányi meteorológiai állomással, így a kapott előrejelzések alapján a személyi és gépi állományával folyamatosan rendelkezésre állt eddig is, most is aktívan dolgoznak a városban.

A BIOKOM és vállalkozói 18 gépjárművel látják el a hó- és síkosságmentesítési feladatokat. Mindezeken felül a kézi síkosságmentesítésben 14 hótakarításra alkalmas munkagép és 15 másfél tonna teherbírású gépjármű vesz részt jelenleg.

A kézi síkosságmentesítés során jelenleg összesen 150 fő munkatárs lapátolja a havat, szórja a síkosságmentesítő anyagot a járdákra, buszmegállókba, terekre.

Ez a létszám rendkívüli időjárás esetében – akár már a mai nap folyamán – a többszörösére nőhet a kialakult helyzet függvényében.

Takarítják a havat
Takarítják a havat

Összesen 350 különböző helyszínre már a havazás előtt kihelyezték a síkosságmentesítő anyagokat homok vagy só és homok keverékének formájában. A kihelyezett önmentesítő anyag arra szolgál, hogy ha valaki ezek környékén elakadna, vételezhet belőle, és a gépjármű kereke alá szórhatja, vagy a járdán használhatja. Ha elfogyna az anyag, a BIOKOM pótolja folyamatosan, bejelentés esetén is.

A BIOKOM kökényi telephelyén 800 tonna só és 350 tonna zúzott kő szóróanyag áll rendelkezésre a feladatok ellátására, de ezt a mennyiséget is azonnal pótolják, ha szükséges.
A belvárosban, kiváltképp a díszburkolattal ellátott részeken a drágább, ám környezetkímélőbb kalcium-kloridot használják, míg az egyéb útszakaszokon a megszokott só vagy só-kőzúzalék kombinációt.

A szolgáltató elvégzi a közlekedési útvonalak síkosságmentesítését is, de a helyi rendelet értelmében a lakosságnak is van feladata télen, amely az ingatlan és az út közötti terület (járda, beálló stb.), valamint a hulladékgyűjtők környezetének hó- és jégmentesítése.

Azért biciklivel nem egyszerű
Azért biciklivel nem egyszerű

A városüzemeltetési társaság azt kéri, hogy mindenki csak felkészülten, jó műszaki állapotban lévő gépjárművel és téli gumi használatával, illetve ha szükséges, akkor hólánccal keljen útra. A havas balesetek jelentős részét a nem megfelelő gumiabroncs használata, illetve a nem az útviszonynak megfelelő vezetési technika, illetve sebesség okozza – amelyek kellő odafigyeléssel, felkészültséggel kiküszöbölhetőek lettek volna.

Emellett a közlekedési akadályok is sok esetben azért alakulnak ki, mert nem megfelelő műszaki állapotú autók vagy nyári gumival szerelt autók akadnak el, feltartva ezzel a forgalmat.
Hó- és síkosságmentesítési ügyben a lakosság részére a társaság kettő éjjel-nappal hívható telefonszámot biztosít (72/502-100 vagy 80/200-590).

Az országos közúthálózathoz tartozó, számmal jelzett utak tisztítása nem a cég feladata, hanem a Magyar Közúté. (Például: 66-os, 57-es, 6-os utak és így tovább).

A buszok még mennek
A buszok még mennek

A Tüke Busz Zrt. jelenleg egy viszonylaton (35-ös) vezetett be módosítást, azon a vonalon csak a Dömörkapuig közlekedik a járat. A téli időjárás miatt a vállalat munkatársai (autóbuszvezetők, diszpécserek, forgalmi tiszt) a nap 24 órájában folyamatosan ellenőrzik az utakat és társaságunk kapcsolatban áll az illetékes szervekkel (Magyar Közútkezelő, Biokom, Katasztrófavédelmi Igazgatóság), hogy a szükséges korlátozásokat időben életbe tudja léptetni az utasok és járművek biztonsága érdekében.

Részletes információkat a BIOKOM és a Tüke Busz Zrt. honlapján találnak utasaink a legfrissebb közlekedési helyzettel kapcsolatban.

Jelenleg jelentős késések nélkül közlekednek a Tüke Busz Zrt. járatai, nincs fennakadás a közlekedésben.

Tekintettel arra, hogy a helyzet óráról órára változhat, a közlekedéssel kapcsolatos legfontosabb információk a BIOKOM és a Tüke Busz Zrt. honlapján is elérhetőek.

A Tüke Busz Zrt. felkészült a téli időjárásra, az autóbuszok műszakilag is készen állnak.”


FRISSÍTVE (13:02):

-Egyelőre minden nyugodt – mondta Kasza Anett, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője lapunknak. Az utakon nincs fennakadás, balesetről nem érkezett bejelentés, a katasztrófavédelmet még nem riasztották a hóhelyzet miatt.


FRISSÍTVE (12:45):

Megkerestük Farkas Pétert, a PVSK Sí Szakosztályának szakosztályvezető-helyettesét, aki lapunknak elmondta, hogy az eddig hullott 6 centiméter hó még nem elegendő a síeléshez – ahhoz minimum 10 centiméter kellene. Az, hogy mikor mehetnek a síelők a Misinára csúszni, holnap reggel fog kiderülni, ugyanis nemcsak a hó mennyiségétől függ az, hogy síelhetnek-e, hanem a hó minőségétől is, például a poros állagú havat a szél elfújhatja a pályáról.

Szánkózni viszont már lehet, “a szánkó mindenen elcsúszik”, mondta Farkas Péter.


 

FRISSÍTVE (12:30):

6 centi már van
6 centi már van (idokep.hu)

Az időkép.hu hótérképe szerint Pécsen eddig 6 centiméter hó hullott.

Még nem elég a csúszáshoz
Még nem elég a csúszáshoz (sielok.hu)

A sielők.hu az adatot megerősíti, ott már látható is, hogy ez a hómennyiség egyelőre nem elég a síeléshez, a felvonó még nem üzemel.


FRISSÍTVE (HÉTFŐ 8:23):

Pécsen hétfőn a csapadék mennyisége területi átlagban: 2 és 5 mm között valószínű. A délkeleti szél időnként megélénkül: az 5 – 15 km/h-s átlagszél mellett 25 – 40 km/h-s maximális széllökésre számíthatunk. Hófúvás is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -6 fok körül alakul.

A hó már esik is Pécsett, olvasónk küldött is egy fotót a várost ellepő fehérségről. A TV-torony már nem is látszik.

IMG_9517

 

Vasárnap írtuk: 

Éjszakára az ország nagy részén elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet. A Kárpát-medencében az alsó légrétegeket hideg levegő tölti ki, ugyanakkor hétfőn a magasban délnyugat felől enyhébb levegő érkezik, ez kedvez a felhő- és csapadékképződésnek. Napközben délnyugat felől ismét egyre többfelé megvastagszik a felhőtakaró és havazás kezdődik.

Hazánk nagy részén pár centi friss hó hullhat. Éjszakára mérséklődik, majd hétfőn ismét többfelé megélénkül, a Dunántúlon és az ország középső részén meg is erősödik a keleti, délkeleti szél.

Folytatódik a fagyos idő, az éjszakai legalacsonyabb hőmérséklet általában -6, -12 fok között alakul, de a tartósabban derült, szélvédett helyeken -12, -16 fok is lehet. Hétfő délután -1 és -6 fok közötti hőmérséklet valószínű.

Kedden rövid időre helyenként a nap is kisüthet. Azután viszont újra beborul az ég, a déli országrészen ónos eső is előfordulhat. A szél is megélénkül, a Dunántúlon olykor meg is erősödik.

A leghidegebb órákban általában mínusz 11 és mínusz 4 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben mínusz 3 és plusz 2 fok közötti értékekre lehet számítani.

Szerdán is túlnyomóan borult lesz az ég. Reggel, délelőtt északon havazás, havas eső, délen és keleten havas eső, eső, ónos eső egyaránt várható. Átmeneti szünet után délutántól újra várható csapadék: délen havas eső, havazás valószínű. A minimumhőmérséklet többnyire mínusz 7 és mínusz 1 fok között, a maximális hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között valószínű.

Csütörtökön egy csapadékmentes periódus után estétől elsősorban a Dunántúlon ered el az eső. A Dunántúlon olykor megerősödik a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 6 és 0, a legmagasabb hőmérséklet plusz 1-6 fok között alakul.

Pénteken többfelé várható eső. Este a szélcsendes tájakon köd képződik. A minimummérséklet általában mínusz 4 és plusz 3 fok között valószínű. Napközben plusz 3-8 fokig melegszik a levegő.

Szombaton a köd feloszlása után változóan felhős időre van kilátás. Csak kis valószínűséggel fordulhat elő csapadék. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 1, a legmagasabb hőmérséklet 0 és plusz 5 fok között alakul.

Vasárnap ismét többfelé – délen nagyobb valószínűséggel – várható csapadék. Ennek halmazállapota – a jelenlegi előrejelzések szerint még – bizonytalan, az esőnek van nagyobb esélye, de ónos eső sem kizárt.

A leghidegebb órákban általában mínusz 5 és plusz 2 fok közötti értékekre lehet számítani. Napközben 0 és plusz 5 fok közötti hőmérséklet várható – olvasható az előrejelzésben.