Íme a nagy 2017-es nyári időjárás-előrejelzés!

Forró napokat élünk most, a június hasonló szép időben telt – ha nem is volt ennyire meleg. A következő egy-két napban még kemény hőség lesz, a hétvégére viszont már enyhül az idő. De mi vár ránk az elkövetkező hetekben? Emlékszünk még milyenek voltak az előző évek nyarai?

hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a hét további részében: kedden és szerdán nem enyhül a meleg, csak néhol alakulhat ki zápor. Akár 37-38 fok is lehet. Csütörtökön már több helyen alakulhat ki zápor-zivatar és négy-öt fokot is eshet a hőmérséklet. Pénteken is marad az enyhe idő, és kicsit még a szél is feltámadhat. A hétvégén ne számítsunk arra az igazi, klasszikus strandidőre, 28-29 fok körül alakul a maximum.

Az accuweather.com előrejelzései szerint idén a július és az augusztus is szép idővel kecsegtet. Júliusban nagy lehűlések nem várhatóak, hosszas esőzések sem. Ugyan ilyen kánikulára, mint amilyen most van, nem számíthatunk, a hónap utolsó hetében igazi nyár lesz verőfényes napsütéssel.

Az augusztus is hasonlóképpen alakul: a nappali átlaghőmérséklet maximuma 30 fok körül lesz. Csapadék csak a hó vége felé várható, de lehűléssel akkor sem kell számolni – áll az accuweather-en. Szép nyarunk lesz!

Íme egy kis visszatekintés, múltidézés az elmúlt évek nyarairól, megnéztük, találunk-e párhuzamot a mostani forrósággal.

2014

Június eleje enyhe idővel indult, aztán szépen lassan felmelegedett, de kánikula nem volt, hőségriadót sem kellett elrendelni. Júliusban már kúszott felfelé a hőmérő higanyszála, és pár nap erejéig igazi forróság volt, pár helyen rekordok is megdőltek. A legmelegebb nap július 21-e volt. A nyár utolsó hónapja is mérsékelt volt, első felében picivel a sokéves átlag feletti, második felében alatti maximumokkal.

Minden évben melegrekordok dőlnek meg

2015

2015 júniusa igazi nyarat hozott, harminc fokos maximumokkal, még hőségriasztást is kiadtak több helyen, aztán egy nagy zivatar lehűtötte a levegőt, és nem is tért vissza már a kánikula.

Akkor július melegebb és szárazabb időjárással telt el. Az első napokban harminc fok körül alakult a hőmérséklet – itt egy akkori előrejelzésünk –, majd igazi kánikula köszöntött be, csúcsokat döntögetve, nappal harminckilenc, éjjel huszonöt fok környékén.

Augusztus megint kánikulát hozott felhőszakadásokkal, néha jégesővel tarkítva. Több helyen megdőlt a melegrekord, a forróság kitartott, sőt még az iskolakezdés is nyári melegben telt.

2016

Tavaly júniusban kellemesen meleg és száraz időre számíthattunk. A hónap eleje így is indult, azután viszont egy hidegfront lehűtött minket, szomorkás-esős idő köszöntött be. Szerencsére június végére azért visszatért a meleg, egy pár napra igazi hőségben lehetett részünk.

A tavalyi nyár borzalmas volt

A július kellemesen meleg volt, de sok csapadék esett, sőt a hónap közepén 15-16 fokos maximumok voltak. Szerencsére július utolsó napjaiban már nem esett, de a nyárias idő sem tért vissza.

A nyár utolsó hónapja is sok csapadékot hozott mérsékelt meleggel. Két-három naponként váltogatták egymást a felmelegedések és a hidegfrontok, sajnos az egész augusztus ilyen undok maradt.