Jön a havazás: 15 centis hó is lehet

Sok a hóból

Figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat, de az Időkép.hu is komoly havazást jelzett péntekre. Egyelőre nem tudni, hogy megmarad vagy pedig elolvad  hó. Páva Zsolt, Pécs polgármestere is felhívást tett közzé Facebook-oldalán a várható kellemetlenségek kapcsán.

hirdetés

FRISSÍTVE (20.00)

A legfrissebb előrejelzések szerint sok csapadék szakad a nyakunkba a következő egy-két napban, a hőmérséklet ellenben igencsak változatos lesz.

időjárás - jó2

 

 

Korábban írtuk:

Pénteken az éjjeli órákban kiterjedt csapadékzóna érkezik, amely az ország nagy részén jelentős csapadékot okoz. A délnyugat-északkelet tengely széles sávjában többfelé 15-20 mm körüli mennyiség várható.

Eleinte még sokfelé eső várható, majd a délután folyamán északnyugat felől az esőt egyre nagyobb területen havas eső, később havazás váltja fel.

16010482_1182374851857671_1056255386_o
Orsósné Ágota olvasónk meghitt fotója nemrég készült, pénteken már nagyon komoly helyzet lesz

A halmazállapot-változást követően nagyobb mennyiség a Dél-Dunántúlon várható. A csapadékintenzitástól és a halmazállapot-váltás időpontjától függően 10, helyenként 15 cm körüli hó, tapadó hó várható.

Az Időkép.hu szerdán még 29 centiméternyi havat jósolt, ezt csütörtöki prognózisukban korrigálták, most már “csak” 14 centit írnak.

A videó végén látható, hogyan lehet gyorsan felszerelni a hóláncot. A kiegészítésként annyit, hogy minden esetben, néhány méter megtétele után meg kell igazítani a keréken a láncot.

Páva Zsolt, Pécs polgármester Facebook-oldalán hívja fel a pécsiek figyelmét a közelgő havazás okozta közlekedési kellemetlenségek elkerülésére. Íme a városvezető üzenete:

“Tisztelt Pécsi Polgárok!
Kedves Barátaim!

Az előrejelzések szerint holnap, azaz pénteken komoly havazás kezdődik Pécsett a déli óráktól.

A városüzemeltetési társaságtól azt kértem, hogy minden erre
fordítható kapacitásukkal dolgozzanak a hó- és síkosságmentesítés
hatékonysága érdekében.

De nekünk is van dolgunk!

Arra kérek mindenkit, hogy figyeljünk ebben a rendkívüli időjárásban is egymásra, szeretteinkre, segítsük a közlekedést azzal, hogy házunk előtt tisztítjuk a járdákat.

Kérek minden autóvezetőt, hogy reggel csak az induljon útnak
gépjárművével, aki magabiztosan vezet síkos utakon, kocsiján téli
gumiabroncs van.

Vigyázzunk egymásra, segítsük egymást!”

A havazással, körülményekkel kapcsolatban folyamatosan frissülő információk a www.baranya.katasztrofavedelem.hu oldalon érhetők el. A meteorológiai riasztásokat nyomon követhetjük a www.met.hu oldalon. A pécsi buszokkal kapcsolatos információk a Biokom Nkft. Mobilitási Központjának oldalán, a http://mobilitas.biokom.hu/hirek/aktualis címen találhatók.