Lesz még nyár ősszel is Pécsen?

Legutóbb júliusban néztük meg, milyen időre számíthatunk a nyár végéig, és akadt olyan előrejelzés, amely szinte pontosan megmutatta, mi is következik augusztus végéig. Most arra voltunk kíváncsiak, meddig tart ki a nyár, és lesz-e még kánikula.

hirdetés

Augusztus 20-a környékén szinte menetrendszerűen megjött a lehűlés, és most viszonylag kevésbé meleg napokat élvezhetünk. Ez azonban nem tart már sokáig, ugyanis az Országos Meteorológiai Szolgálat rövidebb távú előrejelzése azt mutatja, napokon belül ismét forróság érkezik. Csütörtökön újra 30 fok lehet Pécsett, a hét végén és még a jövő hét elején is 33-34 fokra van kilátás. Csapadéknak ugyanakkor se híre, se hamva.

Hétvégén újra lehet strandolni

Az Időkép hosszabb távú prognózisa szerint viszont a jövő hét elején véget is ér a 30 fokok uralma, utána már nem emelkedik eddig a hőmérő higanyszála. Jövő héten “csak” 27-28 fokra számíthatunk, kellemes későnyári időre, amelybe időről-időre belerondíthat egy-egy zápor és zivatar. Az Időkép készít hosszabb, 30 napos előrejelzést is, amely egészen szeptember közepéig-végéig mutatja a várható időjárást (de azt tudni kell, hogy minél hosszabb távú egy prognózis, annál nagyobb a bizonytalansága).

Eszerint szeptember 7-e környékén, majd szeptember vége felé kissé visszaesik a hőmérséklet, ekkor 21-22 fokra számíthatunk, azonban a hónap közepe felé akár újra ki lehet feküdni napozni, hiszen 27-28 fok is lehet.

Ezt hozza a szeptember?

Talán meglepő lehet, de legutóbbi összeállításunk legpontosabbja nem egy magyar, hanem egy nemzetközi időjárásportál volt, az AccuWeather, itt is készülnek hosszabb távú előrejelzések. A portál szerint Pécsett egészen jövő csütörtökig komolyabb melegre készülhetünk, a hétvégi 33-34 fok addig kitart. Sőt, azután sem lesz rossz idő, a szeptemberi előrejelzés kellemes 25-27 fokokkal kecsegtet. Szeptember végén viszont jöhet a feketeleves: ekkor nagyobb esőkkel köszönthet be az igazi ősz, és még 20 fok sem lesz, a hónap utolsó napján például be kell érnünk 18 fokkal, a hajnali 8-9 fokok után.