Baranya beszakította a melegrekordot!

Alig két hete már azt hittük, hogy csak kamu a novemberi nyár, mára bizonyossá vált, hogy azoknak volt igazuk, akik nem hisznek a népi mendemondáknak, és tudják, hogy novemberben is nyár van Pécsen. 

hirdetés

FRISSÍTVE (július november 9. 22.00):

Mostanáig az országos melegrekord november 9-én 23,1 fok volt, amit 2013-ban Sellyén mértek.  Most a szintén Baranya megyei Sátorhelyen 23,8 fokot regisztráltak.

Korábban írtuk: 

A Pécsi Tudományegyetemen működő meteorológiai állomáson 13 óra körül már 22 Celsius fokot is mértek, ami egy hűvösebb június elején is simán elfogadható hőmérséklet. A napon azonban ennél jobb volt a hőérzetünk, hiszen a déli órákban szikrázó napsütésben lehetett részünk.

melegnovember1
Az Időkép.hu hétfői hőtérképe

A novemberi nyárra már volt példa eddig is, hiszen 1927. november 10-én Pécsen mértek már 23-, valamint 1951. november 12-én 22,6 fokot. Sellyén pedig 2013-ban volt ezen a napon 23,1 fok.

Kedden a Dunántúlon több napsütés várható, de a szél megélénkül. A minimumhőmérséklet 4-11, a maximumhőmérséklet általában 14-19 fok között, északkeleten egy-két fokkal ez alatt alakul.

Szerdán reggel délnyugaton ködfoltok lehetnek, viszont többnyire napos időre lehet számítani. A leghidegebb órákban 4-10 fok lehet. Napközben 14-19 fokig melegszik a levegő.

Csütörtökön a ködfoltok nagyrészt délelőtt feloszlanak, és országszerte többnyire napos időre lehet számítani, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet plusz 3-8, a legmagasabb hőmérséklet 12-18 fok között valószínű.

klímaváltozás

 

Péntekre virradóra több helyen megmaradhat a köd, de lesznek napos területek is, legfeljebb a ködben fordulhat elő szitálás. A leghidegebb órákban plusz 1-7 fok lehet. Napközben jellemzően 10-15 várható, de a tartósabban ködös részeken azonban 10 fok alatt maradnak a maximumok.

Szombaton átmenetileg megnövekszik a felhőzet, és helyenként záporeső is kialakulhat. Emellett megerősödik, időnként viharossá fokozódik a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet 2-9, a legmagasabb hőmérséklet 9-13 fok között alakul.

Vasárnap megvastagszik a felhőzet, elsősorban északon kisebb eső is lehet, s olykor megélénkülhet a légmozgás is. A leghidegebb órákban 0 és plusz 6 fok között, napközben 8-13 fok között alakul a hőmérséklet – olvasható az előrejelzésben.