Mutatjuk, milyen ősz vár a pécsiekre!

Már a fűtést is be kellett kapcsolni Pécsett, egyre hidegebb van reggelente: mutatjuk, milyen időre számíthatunk az előttünk álló hónapokban. A nyárra szóló előrejelzések viszonylag pontosak voltak, most kiderül, mit tartogat nekünk az ősz.

hirdetés

Utoljára augusztusban böngésztük át a nagyobb időjárás-előrejelző portálokat, hogy kiderüljön, mire is számíthatunk kora ősszel, és akkor nem is lőttek mellé a meteorológusok. Most, hogy a jelek szerint véglegesen beköszöntött az igazi ősz, ismét megmutatjuk, mire számíthatnak a pécsiek a következő hetekben.

Jön a hideg…

Ami nagyjából biztosnak látszik, az a következő pár nap: a héten komolyabb esőre számíthatunk, és a levegő is lehűl az eddigi viszonylag kellemes napközbeni értékekhez képest. Ezt mutatja az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése, ami egyelőre a hét végéig ad támpontot.

…de azért lesz még 20 fok is

Az Időkép ennél már hosszabb időtávra tekint előre, ugyanakkor azt tudni kell, hogy minél nagyobb az előrejelzés ideje, a bizonytalansága is annál magasabb.

Az Időkép szerint keddtől semmiképpen ne hagyjuk otthon az esernyőt, a dzsekit, mert komolyabb csapadékra van kilátás. Utána viszont megnyugszik kissé az időjárás, és ha napozni nem is fogunk, fázni sem: október 8-a és 18-a között a napi csúcshőmérséklet közelebb lesz a 20 fokhoz, mint a tízhez: 16-18 fokos időre számíthatunk, nem túl sok csapadékkal. Az október 23-i nemzeti ünnepen azért már nem lesz ilyen meleg, 15 fok lehet, az azt megelőző napokban viszont csak 11-12 fokra van kilátás – a kabát elkél majd. A november is 15 fokokkal, némi felhővel köszönthet be.

Egy kis napfény novemberben nagyon jól esik majd

Az egyik nagy nemzetközi időjárásportál, az AccuWeather viszont ennél jóval kellemesebb időjárást jósol Pécsre. Szerintük még október közepén is lesznek olyan napok Pécsett, amikor 20 fok fölött lesz a hőmérséklet. A nemzetközi előrejelző novemberre is készített prognózist, eszerint a hónap elején-közepén már alaposan lehűl a levegő, reggelente a fagyhatárt súrolhatjuk, és napközben is csak 6-7 fok lehet. Az AccuWeather decemberre is készített előrejelzést, amelyből az is látszik, hogy milyen lesz a karácsony. Bár igencsak távol van, és az előrejelzésben addig még sok minden változhat, de most éppen úgy tűnik, aligha lesz fehér karácsony – inkább csak esős. Persze ismét nem árt hangsúlyozni: a hosszú távú előrejelzés bizonytalansága magas.