Nagy zuhival jöhet a várt lehülés

Másodfokú riasztásokat adott ki a várható heves zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délután Baranyára.

hirdetés

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésben azt írták: késő délután, este előbb a Dunántúlon, majd a középső megyékben, végül keleten lehet zivatarokra és nagy mennyiségű csapadékra számítani. Heves zivatarok is kialakulhatnak az óránkénti 80-90 kilométeres erősséget meghaladó szélroham és nagyméretű (több centiméteres) jég kíséretében. Kiemelték továbbá, hogy több helyen valószínű felhőszakadás is, kisebb körzetekben akár 50 milliméternél több csapadék is lezúdulhat.

A szerda éjfélig szóló veszélyjelzés szerint a heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt is másodfokú figyelmeztetés van érvényben a fővárosban és Pest megyében, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében. Az ország többi területén a viharok miatt elsőfokú a figyelmeztetés.

A meteorológiai szolgálat azt írta: zivatarokra csütörtök délutánig számítani kell, de heves kísérőjelenségek ekkor már legfeljebb keleten fordulhatnak elő. Ugyanakkor hozzátették, hogy csütörtök éjszakáig a lehulló csapadék mennyisége helyenként összességében szintén meghaladhatja a 30 millimétert, az Észak-Dunántúlon pedig a front mögött viharos széllökésekre is készülni kell.

Csütörtökön mindenütt megszűnik a hőség – írta a meteorológiai szolgálat. Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet 14 és 23 Celsius-fok között alakul, keleten lesz legenyhébb a hajnal. A legmagasabb hőmérséklet általában 19 és 25, míg a Tiszántúlon 26 és 32 fok között várható, délután azonban utóbbi területeken is lehűl a levegő.