Tavasz van és még lesz is egy ideig

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint február elsején 18 Celsius-fok várható, de addig is igazi tavaszra számíthatunk a következő napokban.

Már csütörtökön is bőven 10 fok felé emelkedik a hőmérséklet, hiszen már délelőtt több mint 12 fokot mértek az egyetemi meteorológiai állomáson. Ezzel azonban még nincs vége, hiszen a hétvégére is 15 fokot jeleznek előre az időjósok, de jövő hétfőn már 18 fok lesz.

A délnyugati szél időnként megélénkül majd, köszönhetően annak, hogy a meleg levegő a mediterrán térségből áramlik Baranya fölé. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok közé esik – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

időjárás jelző

Magyarországon néhány példa volt már szélsőséges időjárásra: 2004. február 5-én Szentgotthárdon 22,5 fokot mutatott a hőmérő, két hete, január 10-én pedig Sopronban dőlt meg a melegrekord 19,5 fokkal. Hasonlóan meleg időszak volt Baranyában a 2002-es esztendő eleje, hiszen akkor Mázán és Sellyén is 18-20 fokokat mértek.

A mostani melegfront levertséget, ingerlékenységet, alvási zavarokat, szorongást is okozhat, de szédülés, fejfájás is előfordulhat. Mivel a levertséghez a koncentrációképesség csökkenése és a reakcióidő növekedése társul, a tapasztalatok szerint ilyenkor igen gyakoriak a közlekedési-, üzemi- és háztartási balesetek.

Az esőtánc.hu hosszú távú előrejelzése szerint enyhe tél és tavasz várható. A japán és az amerikai intézetek az átlagosnál sokkal melegebb telet is jósoltak.

időjárás jelző 2