Vajon milyen lesz a nyár hátralevő része?

Nagyjából a nyár feléhez értünk, eddig összességében, néhány vihart leszámítva nem lehet panaszunk a strandidőre. Most megnéztük, mire számíthatunk még augusztus végéig!

hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat is megerősítette, amit mindnyájan érzünk, az elmúlt hétvége hűvösebb időjárása után napról napra emelkedik a hőmérséklet, és visszatér az igazi kánikula: a következő napokban 33-35 fokra készülhetünk, döntően rengeteg napsütéssel, esetleg egy-egy kósza záporra van kilátás. A met.hu előrejelzése jövő hétfőig mutatja, milyen idő lesz Pécsett – ez egyelőre biztató.

Az Időkép hosszabb előrejelzéseket is készít, ezek alapján akár augusztus közepéig belőhetjük, mikor érdemes még szabadságra menni. (Azt ugyanakkor nem árt tudni, hogy minél messzebbre tekint egy előrejelzés, a bizonytalansága annál nagyobb).

Az Időkép 30 napos távlati jelzése szerint a hőmérsékletre nem lehet majd panaszunk, igazán meleg, sőt olykor forró napok lesznek júliusban és augusztusban: 27 fokban sem fogunk fázni (augusztus közepén “hűlhet le” ennyire a hőmérséklet), de alapvetően a masszív 31-35 fokok tartják magukat. Ami kicsit elbizonytalaníthat minket, az a csapadék, az előrejelzés szerint július utolsó napjaiban többször is számíthatunk égi áldásra, záporra, zivatarra.

Az egyik nagy nemzetközi időjárásportál, az AccuWeather Pécsre szóló előrejelzése is bizakodással töltheti el azokat, akik a meleget szeretik, ráadásul ez az oldal kevesebb csapadékot tart valószínűnek július végére, mint az Időkép.

A portál ráadásul azt is jelzi, hogy idén is igaz lehet az a tétel, miszerint augusztus 20-a körül vége az igazi nyárnak: az előrejelzés szerint augusztus 19-én “csak” 24 fokra számíthatunk, és a hónap végéig már nem tér vissza a harminc foknál nagyobb kánikula. Addig viszont nem lehet okunk panaszra: a napok legtöbbje száraz, 30-36 fokos csúcshőmérsékletű forrósággal telhet.