Zivatar, jégeső, szélvihar vethet véget a kánikulának!

Pécs, 2016. augusztus 1. Villám cikázik az égbolton Pécsett a Kertváros felett 2016. július 31-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

Alaposan átalakul az időjárás, ha bejön a meteorológusok előrejelzése: szél, vihar, jég és zivatar vethet véget a kánikulának.

hirdetés

A met.hu előrejelzése alapján 25 fok körül lehet napközben, de eső és felhőszakadás is előfordulhat. A jelzés szerint intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 mm-t meghaladó csapadék is hullhat, de még jégeső is lehet Baranyában.

Napközben délnyugat felől északkelet felé fejlődve több hullámban is várható zivatarrendszerek kialakulása az országban. A zivatarokat sok helyen felhőszakadás (30-60 mm csapadék), helyenként nagy méretű jég és károkozó (80-100, esetleg 100-120 km/h-s) szélroham kísérheti. A heves zivatarok kockázata a Dunántúl keleti felén, a Duna-Tisza közén a legjelentősebb. Legkésőbb a keleti, délkeleti országrészben valószínű zivatarok kialakulása, de késő délutántól már itt is jó eséllyel alakulnak ki intenzív, néhol heves zivatarok. Este az érkező hidegfrontnak köszönhetően az Észak-Dunántúlon már stabilizálódni kezd a légkör. Keddre virradó éjszaka az ország keleti felén, illetve eleinte a Dél-Dunántúlon és a középső országrészben még intenzív záporokra, zivatarokra, felhőszakadásra lehet számítani.

A heves zivatar és a felhőszakadás miatt narancssárga riasztás van érvényben.