24 C
Pécs
péntek, július 19, 2024
KezdőlapKoncertJubilált a Pannon Filharmonikusok: 210 éve van jövője a pécsi komolyzenének

Jubilált a Pannon Filharmonikusok: 210 éve van jövője a pécsi komolyzenének

1811. december 9-én adta alapító koncertjét Pécs kedvenc zenekara, a Pannon Filharmonikusok Zenekar (PFZ), amely a város kulturális hagyományaihoz méltón az örökségre épít, de mindig az újat keresi. A 2021. december 9-én épp 210 éves fennállását ünneplő alkotóközösség az egész jubileumi évadot a múltból építkező jövőnek szenteli.

A Pannon Filharmonikusokban talán az a leginkább szerethető, hogy rácáfolnak arra a közhiedelemre, mely szerint a klasszikus zene „komoly, unalmas és a fiataloknak nincs köze hozzá”. A 210 éves fennállását ünneplő együttes ezúttal sem egy szokványos emlékkoncertet szervezett. A különleges program azzal kezdődött, hogy a nagyszabású fellépés előtt először lehetett megismerkedni azzal a női és férfi parfüm-különlegességgel, melyet a Szerbiában élő magyar parfümőrrel, Bálint Csabával közösen alkotott az együttes. A világ első koncertparfümjeinek bemutatója után kezdődött az igazi ünneplés.

Péterffy Attila az eseményen

Péterffy Attila, Pécs polgármestere köszöntőt mondott az ünnepi eseményen. Ebben úgy fogalmazott, büszke rá, hogy a zenekar olyan művészeti értéket képvisel, amely határon innen és túl is elismert, sikereivel méltó nagykövete Pécs kulturális és művészeti életének.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy 210 éve a muzsikusok árváinak és özvegyeinek megsegítésére adta első hangversenyét a pécsi katedrálisban a pécsi Zeneművészeti Társaság. A mai szimfonikus zenekar jogelődjét egy bécsi karnagy alapította, aki több mint három évtizedig vezette nagy sikerrel az együttest, amely irányításával a kor legjobbjává nőtte ki magát hazánkban. Mint mondta, ezt az aranykort aztán további sikeres időszakok követték: „nemcsak művészeti szempontból fejlődött az együttes, hanem szervezettebbé is vált, köszönhetően Horváth Zsoltnak, a zenekart aktív művészként is immár két évtizede irányító igazgatónak” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette, a PFZ Pécs valódi kulturális nagykövete, amely a világ bármely színpadán lép fel, biztosan városunk hírnevét öregbíti.

Varga Gilbert vezényelt

A pécsi jubileumi koncerten a zenekart alapító Lickl György egy frissen megtalált művének ősbemutatóját adták elő: ez a Mexikóban felfedezett vonósnégyesének zenekari átirata, melyet Vass András karmester kutatott fel és hangszerelt meg a jubileum alkalmából. A folytatásban Brahms veretes, d-moll zongoraversenye hangzott el, mely mind technikailag, mind szellemileg komoly kihívást állít az előadó elé. Zárásként a Varga Gilbert által vezényelt esten a közkedvelt Muszorgszkij–Ravel Egy kiállítás képei című műve idézte fel a Kodály Központ alapító koncertjét, amely fordulópontot jelentett az együttes modern kori történetében.

A zenéhez kapcsolódva ezen az esten mutatta be a zenekar a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karos hallgatóinak grafikai pályamunkáit, melyek témája a komolyzene mint inspiráció, mint a fiatalok számára is megismerni érdemes, időtálló érték. Az ünnepi esemény jegybevételével az együttes egyébként a Covid-árvákat támogatja.


A Pannon Filharmonikusok közeljövőben hallgatható koncertjeiről ITT írtunk korábban.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő