A Mecsek lassan enyhe fokhagymaillatba borult, Pécs-Orfű térségét ellepték a medvehagymavadászok. A rendkívül egészséges és ízletes fűszernövényt imádják a pécsiek, bár a medvehagymás pogácsán nehezen lépünk túl. Mutatunk pár meghökkentő, mégis isteni receptet, amivel még biztosan nem próbálkoztál medvehagymaszezonban.

hirdetés

Mit kell tudni a medvehagymáról?

Neve árulkodó: a barna medvék előszeretettel fogyasztják termését, de hasonlóképpen a vaddisznók is. Egész Európában megtalálható, március elejétől jelennek meg látható hajtásai. Hazánkban nagyobb mennyiségben a Mecsekben, azon belül is Orfű környékén és a Misina déli lejtőin terem. Leveleit tavasszal szedik, még virágzás előtt és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják. Gyűjtése azonban veszélyeket is rejt, hiszen a medvehagyma levele összetéveszthető a gyöngyvirág mérgező levelével és a kikericcsel is. Erről itt írtunk bővebben!

Vigyázzunk, nem mindenhol lehet szedni!

Már évek óta szigorú szabályozások vonatkoznak a pécsi medvehagyma szedésére, melyeket sajnos kevesen ismernek, ezért kevesen tartanak be. A Mecsekerdő Zrt. kezelésében lévő területeken mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt , és medvehagymalevelet gyűjthet külön engedély nélkül. Ez fejenként naponta maximum 2 kiló lehet.

A Pécshez tartozó Mecseki Parkerdőben viszont a növények gyűjtése abszolút tilos és a városi erdőterületeket üzemeltető Biokom erdőgondnokai folyamatos ellenőrzéseket tartanak a természetvédelmi oltalom alatt lévő részeken.

Nos, akkor nézzük is a recepteket!


 Medvehagymás gluténmentes muffin

Hozzávalók:

  • 6 dl tejföl
  • 1 tojás
  • 25 dkg kukoricadara
  • 5 dkg rizsliszt
  • 80 ml olvasztott kacsazsír
  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • só, bors
  • 20-30 levél medvehagyma

Turmixoljuk össze a tejfölt, a tojást a medvehagymát és a fűszereket, majd alacsony fokozaton keverjük tovább őket immár a szódabikarbónával, a darával és a liszttel, végül tegyük bele a zsiradékot is. Öntsük a masszát a kikent formákba, és mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül fél óra alatt készül el, de azért végezzünk tűpróbát is!


Medvehagymás húsgolyók

Hozzávalók négy személyre:

• 500 g darált sertéshús
• 2 tojás
• 3 evőkanál olaj
• 1 csokor petrezselyem
• 1 csokor medvehagyma
• 1 bögre zsemlemorzsa
• ízesítésnek só, bors és pirospaprika

Az összes hozzávalót alaposan összegyúrjuk egy nagy tálban, majd egy órára félretesszük pihenni. A tenyerünkben kis golyókat formálunk, majd kiolajozott tepsiben, 200 fokon 20 perc alatt készre sütjük őket.


Medvehagymás töpörtyűkrém

Az Erdőkóstoló egyik legkívánatosabb és legegyszerűbb receptje a medvehagymás töpörtyűkrém. Csupán annyit kell tennünk, hogy a töpörtyűt egy kis mennyiségű zsírral és egy kevés lágy zabpehellyel pépesítjük. Ezután fűszerezzük a masszát sóval, borssal, végül pedig a medvehagymával.

Hűtőben tárolhatjuk, de vigyázzunk, mert nagyon eteti magát!


Medvehagymás-ricottás palacsinta

A hozzávalók ugyanazok, mint egy palacsintatészta hozzávalói, plusz egy jó nagy csokor felaprított medvehagyma, tölteléknek ricotta.

Elkészítés:

A palacsintatésztát készítsük el, az aprított medvehagymát szórjuk bele, keverjük jól össze. Süssük ki a szokásos módon, majd egy kevés ricottával – amit ízesíthetünk sóval, borssal, szerecsendióval – kenjük meg. Besamelmártással locsoljuk meg!

A besamelmártást úgy készíthetjük el, hogy 1 evőkanál vajat olvasztunk, rászórunk 1 evőkanál lisztet, kicsit pirítjuk, majd óvatosan felöntjük annyi tejjel, hogy mártást kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiózzuk ízlés szerint. Akár sajtot is keverhetünk bele.