70 éve készítik Pécs legjobb borait

A jubileumi kóstolóra az ország minden pontjáról érkeztek vendégek

Idén 70 éve kezdte meg működését a Pécsi Tudományegyetem világszínvonalú munkát végző Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete, a jubileumát ünneplő – és a pécsi értékek közé elsőként beválasztott – intézet hagyományos borkóstolóján Őri László alpolgármester köszöntötte az ország számos pontjáról érkező neves borászokat és kutatókat.

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete minden év májusában megrendezi az előző évi szüretből származó szőlőikből készített borainak hagyományos kóstolóját. Az idén 70 éves pécsi kutatóintézet május 15-én tartott kóstolójára a meghívott vendégek mellett 70 érdeklődőnek is lehetőséget adott több mint 40 kóstolható borukon keresztül bepillantani a jubileumát ünneplő kutatóintézet világszínvonalú munkájába.

Sokan kóstolgatták az egyetem borait

A 70 éves Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet ünnepi rendezvényén a kóstolót követően – melyen egyébként részt vett Oszoli Dénes önkormányzati képviselő is – Őri László, Pécs alpolgármestere mondott köszöntőbeszédet. A városvezető elmondta, hogy Pécs számára nagy büszkeség és megtiszteltetés, hogy az intézet hagyományos kóstolójára minden évben az ország megannyi pontjáról érkeznek az ország híres borvidékeit képviselő elismert, neves borszakértők és kutatók.

Őri László: a kutatóintézet elsőként került a pécsi értékek közé

– Nemcsak Pécs alpolgármestereként, hanem a Pécsi Értéktár Bizottság alapító elnökeként is szeretnék gratulálni az intézet 70 éves jubileumához, hiszen annak idején, mikor a kezdeményezésemre a megyei jogú városok közül elsőként megalakult a helyi, pécsi értékeket bemutató bizottság, akkor elsők között vettük fel a kapcsolatot az egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetével. A bizottságunk első döntése volt, hogy az intézetet felvegyük a pécsi értékek közé – mondta az alpolgármester, majd hozzátette, hogy ezt követően a bizottság a pécsiek identitását is meghatározó helyi szőlőfajtát, a cirfandlit is felvette a pécsi értékek közé.