A kávéfőzésben is a pécsiek a legjobbak

A Magyar Coffee in Good Spirits Bajnokságon, vagyis az alkoholos kávékoktélok legrangosabb hazai versenyéna egy pécsi barista, Béndek Tamás bizonyult a legjobbnak saját készítésű fantasztikus italaival. Az ország legjobb baristáit körözte le a kicsit sem könnyű, de annál aprólékosabb munkát megkövetelő italaival – ezzel újabb magyar bajnoki címet zsebelhetett be.

hirdetés

Idén új helyszínen, Budapest egyik legizgalmasabb rendezvényközpontjában, a belvárosi Tesla Budapestben zajlott február 18-19-én a KávéBár Bazár, azon belül pedig a Magyar Coffee in Good Spirits Bajnokság. Ezen kívül versenyeztek még a Magyar Latte Art Bajnokság, a Magyar Sommelier Bajnokság, és a Magyar Koktél- és Flair Bajnokság legjobbja címéért. Hazánkban legutóbb három éve volt Coffee in Good Spirits magyar bajnokság a források hiánya miatt, 2017-ben azonban új lendületet kapott a rendezvény, hiszen idén nyáron Magyarországon lesz a világbajnokság is, amit a szakmabeliek a kávé Bocused’Or-jaként emlegetnek.

A Coffeein Good Spirits bajnokságon az ország baristái közül Béndek Tamás, a Pécsi Kávé társtulajdonosa bizonyult a legjobbnak, amellyel kvalifikálta magát a világbajnokságra. Tamásnak azonban nem ez az első aranyérme, három évvel ezelőtt is ő lett a magyar bajnok.

16649303_678732175662398_1712641529757508343_n

De hogy mit is jelent pontosan a Coffee in Good Spirits? És mivel lehet elnyerni az aranyérmet?

A versenyen alkoholos kávékoktélokkal kell indulni, rendszerint nagyon felkészült, és jellemzően nagy tapasztalattal rendelkező versenyzők érnek el kimagasló eredményeket ebben a kategóriában, hiszen a kávé ismerete mellé az alkoholos italok, alapanyagok ismerete is elengedhetetlen a jó ital elkészítéséhez. A versenyen a világ egyik legismertebb alkoholos italát, az ír kávét kellett elkészíteniük a nevezőknek saját recept alapján, és egy saját meleg, vagy hideg alkoholos kávéitallal kellett lehengerelniük a zsűrit. Az ír kávéból és a választott italból is kettőt kellett elkészíteniük a versenyzőknek, hogy a zsűri a hasonlóságot is pontozhassa.

16832303_678731515662464_2819089542315823191_n

– Mind az ír kávénál, mind a választott italnál meg kellett indokolni az alapanyagokat, valamint technikai és vizuális szempontoknak is meg kellett felelni. Én egy meleg italt készítettem, amelyet Chill Coffeetea-nek kereszteltem el. Ez egy birs körte, lime, melasz, őszibarack és zöld tea ízekkel játszadozó koktél, etióp kávéval, Brill birs körtepálinkával, Tanqueray Rangpur lime ginnel, barbadosi barna rummal, és egy sárga osmanthus virággal kevert tajvani oolong teával elkészítve – meséli Béndek Tamás. Elmondja, hogy az elmúlt egy évben magával ragadta a kínai, japán teázás misztériuma, és az utóbbi időben a távol-keleti országokban egyre divatosabb, hogy a single origin, vagyis pontosan behatárolható helyről és termelőtől származó teákat és kávékat valamilyen ital formájában összekeverik.

16830956_678731418995807_1423637223056926319_n

Az íz azonban még nem minden. Tamás egy fatörzs szeletre ráhelyezett gránit korongon szolgálta fel italát, amelyen egy préselt őszi falevél és egy miniatűr, az alkotókból összeállított kandalló adta meg a hangulatot – ez utóbbit a pécsi versenyző egy házi készítésű melasz, karamell parfümmel gyújtotta be a felszolgálás pillanatában, ami egyrészt feledhetetlen illatot, másrészt egyedülálló látványt kölcsönzött italának. Minderre 10 perce volt Tamásnak a prezentációval együtt, a szervezők mindössze kávégépet és őrlőt adtak, minden mást a versenyzőnek kellett kiválasztania és odavinnie.

Tamás ezzel a helyezéssel kvalifikálta magát a világbajnokságra, amelyről annyit elárult, hogy italával alapanyagaiban és ízeiben is szeretné majd Magyarországot képviselni a nyáron.