A vérszívók végnapjai: tízezer hektáron irtanak a héten

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A csapadékos tavaszi időjárás miatt folyamatosan zajlik a szúnyogok elleni védekezés – közölte a katasztrófavédelem.

hirdetés
Uránia Mozi

A Dunán és a Tiszán is levonult egy-egy kisebb árhullám, a mostani esőzések a Dunántúlon ismét megemelik a vízfolyások szintjét, azaz a Dráva, a Rába, a Duna és mellékfolyóik mentén nagy valószínűséggel újabb tenyészőhelyek alakulnak ki.

A héten hét vármegyében, csaknem tízezer hektáron védekeznek a szakemberek a szúnyogok ellen.

A vizes élőhelyek közelében lárvagyérítés lesz, míg huszonnyolc településen már a kifejlett szúnyogok elleni kezeléseket végezik a szakemberek – írja a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Hozzáteszik: a lárvák ellen egy speciális készítményt vetnek be, amely baktériumok által termelt szelektív hatóanyagot tartalmaz. A szer az alkalmazott dózisban a szúnyoglárvákon kívül más élőlényekre nincs hatással, így élővizekben is felhasználható. A készítményt földi úton folyadék formában, permetezéssel juttatják ki a gépjárművel vagy gyalogosan megközelíthető tenyészőhelyekre. A repülőgépről az ártéri erdőkben végzett kezeléseknél granulátum formulát alkalmaznak, amely képes áthatolni a növényzeten, így a lombos fák alatt lévő vízterületeket is hatékonyan lehet kezelni.

A csípőszúnyogok lárvái az állandó vizek védett, növényzettel borított szegélyzónáit kedvelik, de a legnagyobb tömegben az áradások és esőzések után ideiglenesen felgyűlt vizekben fejlődnek ki.

Mi is tehetünk ellenük!

Az elmúlt években hazánkban megtelepedett, úgynevezett inváziós fajok elterjedését, szaporodását magunk is nehezíthetjük.

Érdemes a ház körül kialakuló kisebb vizeket felszámolni, a csatornákat, árkokat megtisztítani, a vízgyűjtő edényeket hálóval lefedni, a virágcserepekben, kerti játékokban megálló vizet kiönteni – javasolja a katasztrófavédelem.

Ezzel nemcsak közvetlen lakókörnyezetünkben csökkentjük a zavaró rovarok számát, hanem az inváziós fajok további térhódítását is nehezítjük.

A ház körüli teendőkkel kapcsolatban érdemes átböngészni ezt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ által készített a tájékoztatót: