Az agy működését, betegségeit kutatják a PTE-n: most 1,5 milliárd forint támogatást nyertek

A 2021-es Tématerületi Kiválósági Program keretében további 4 évre kapott támogatást az intézmény, összesen 1,493 milliárd forint értékben. 

hirdetés
Uránia Mozi

Mint írja a PTE lapunkhoz eljuttatott közleményében, dr. Dóczi Tamás, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a projekt vezetője foglalta össze a program szakmai tartalmát. Elmondta,

az agy működésének megértése és betegségeinek gyógyítása korunk legnagyobb tudományos kihívásai közé tartozik.

Kifejtette: az agyi elváltozások hátterében álló folyamatok részletes megismeréséhez szoros együttműködésre van szükség, így a 2020-as Tématerületi Kiválósági Program keretében több mint 100 kutató egy 25 kutatócsoportból álló multidiszciplináris hálózatot valósított meg.

Ők az új programban is folytatják a korábbi munkájukat kilenc tématerület mentén, a korábbi vizsgálatokat megvalósítva, továbbá új célpontok kijelölésével.

Az idegrendszer kutatása során alapkérdés például az agy fejlődésének és öregedésének megértése, a viselkedés működése, az érzékszervek és a memória információfeldolgozása, az agyi rendellenességek megismerése és terápiája.

Illetve a szakemberek az idegrendszeri betegségek széles körében is vizsgálódnak majd, többek közt a humán agytérképezés, a gyógyszer-célpontú kutatás, a látásmechanizmus diagnosztikája és terápiája, pszichiátriai kórképek, baleseti agysérülések, a hallás és mozgás javító implantátumok fejlesztése terén – zárul az egyetemi közlemény.

Kiemelt képünk illusztráció.