Az egészség a legnagyobb kincsünk, Pécsett segítenek megőrizni!

A Pécsi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) februárban kezdte meg működését a Veress Endre utcai Rendelőintézet földszinti tanácsadójában. Az intézmény fő célja a Pécsi járáshoz tartozó 40 településen élő lakosság életmódváltásának elősegítése, melyet különféle ingyenes programok szervezésével valósítanak meg az iroda dolgozói. (x)

hirdetés

Az EFI szakmai vezetőjét, Hideg Balázst kérdeztük az intézmény működéséről, a programkínálatról.

– Mik a Pécsi Egészségfejlesztési Iroda céljai?

– A pécsi és a környező településeken élő lakosság egészségi állapotának javítása, szeretnénk, hogy az egészségtudatos magatartás az emberek életének részévé váljon, és hogy tudatosodjon, mindenkinek a saját egészsége érték, amire vigyázni kell, és folyamatosan tenni kell azért, hogy egészségesek maradjunk. A prevenció és a tudatos életmód mindig könnyebb választás, mint a fellépő problémákat kezelni.

– Milyen programokkal érik el ezeket a célokat?

– Az EFI folyamatosan a lakosság körében szervez programokat, igyekeznek folyamatosan az emberek között lenni, tudtuk meg a szakmai vezetőtől. Részt vesznek ingyenes állapotfelméréssel különböző városi rendezvényeken, falunapokon. Szerveznek előadásokat az egészségtudatosságtól, a helyes táplálkozáson, vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésén át, egészen az öngyilkosságot megelőző viselkedés felismeréséig számos egyéb témában, sorolta.

Mindemellett ingyenes klubfoglalkozásokat indítanak a Veress Endre utcai rendelőintézet földszintjén lévő tanácsadóban, ahol mindenki megtalálhatja a saját érdeklődésének megfelelő klubot, hiszen az azonos problémákkal, élethelyzetekkel küzdők könnyebben megértik egymást, sőt, a saját tapasztalatok átadására, cseréjére is kiváló alkalmak ezek. Klubok indultak diabétesz, szív- és érrendszer, életmódváltás, sport, testsúlykontroll témában, illetve idősek klubját is szeretnének működtetni az EFI-n belül. Ezek mellett örömmel fogadják a lakosságtól érkező igényeket is, tette hozzá Hideg Balázs.

Mivel az irodában fontosnak tartják a dohányzásról, illetve a túlzott alkoholfogyasztásról történő leszokás segítését is, így e témakörökben is várják szeretettel az érdeklődőket, de nem feledkeznek meg a legkisebbekről sem, hiszen baba-mama foglalkozásokat is szerveznek, valamint az iskolai egészségfejlesztés is kiemelt programjaik között szerepel.

– Kik látogathatják a programokat, kik a célközönség?

– Az egészségfejlesztést nem lehet elég korán elkezdeni, így a legkisebbektől a legidősebbekig igyekszünk minden korcsoportot lefedni a programjainkkal. Elsősorban a Pécsi járás területéről várjuk az érdeklődőket, de természetesen mindenkit szívesen látunk programjainkon, hiszen az egészség mindannyiunk közös kincse – így Hideg Balázs.

Elérhetőségek:

Cím: 7633 Pécs, Dr. Veress E. u. 2. fszt.

E-mail: efi.pecs@gmail.com

Telefon: 72/523-500

Web: www.eeipecs.hu/pei

Facebook: Pécsi Egészségfejlesztési Iroda

(x)

Hirdetés