Csapatépítő olcsón? Mutatjuk a legjobb ötleteket!

A csapatépítő jó buli és fontos a remek munkahelyi közösség szempontjából is. Milyen programokat szervezhetünk a szabadban ha jó és ha rossz az idő? Milyen játékokat játszhatunk, hogy jobban megismerjük egymást? Hogy ismerhetik meg a nem pécsi kollégák a várost és egyben a munkatársaikat is? 

A legtöbb munkahelyen, létszámtól függetlenül sor kerül előbb vagy utóbb csapatépítő programra. Összegyűjtöttünk néhány programot arra az esetre, ha olcsón akarunk egy élvezhető napot szervezni kollégáinkkal.

Ha kinti programra vágytok

Jó és rossz időben is bőven akad tenni- és látnivaló Pécs környékén. A lehető legolcsóbb megoldás nyilván az, ha elmentek egy nagyot kirándulni a Mecsekben, ahol esetleg még sütögethettek is (kivéve tűzgyújtási tilalom vagy derékig érő hó idején).

Ha nem vágytok hihetetlenül nagy izgalmakra vagy hosszabb túrára, csak ücsörögnétek és beszélgetnétek néhány órát, irány valamelyik pécsi köztér, park vagy tópart! Semmi sem hangulatosabb annál, mint hogy némi étel és ital mellett egy pokrócon ücsörögve beszélgessünk a napfényben.  Ezt persze télen nem feltétlenül lehet megvalósítani, akkor jobb lehet egy kis forralt borozás a karácsonyi vásáron.

Pécs és környéke páratlan minden évszakban (Fotók: Varga Viktória)

Játékok, hogy ne legyen unalmas a buli

Leszögezzük, hogy először nyilván mindenkinek bele kell egyeznie a játékba, hiszen nem mindenki szereti és a csapatépítés lényege, hogy mindenki jól érezze magát. Társasjátékok esetében kissé szűk a választék, ha nagy csoportról van szó. Mégis érdemes körülnézni az internetes ajánlások között, sőt mi is írtunk már klassz játékokról, amiket mindenképp ki kell próbálni. Ingyenesen látogathatóak a városban működő társasjátékklubok is, szuper lehet betérni egy ilyenbe is a kollégákkal.

Ha bejönnek a társasok, akkor valószínűleg más közösségépítő játékok is népszerűek lesznek. Az internet tele van csoportoknak való játékokkal, IDE KATT néhány példáért. Két kedvencet kiemeltünk, amik minden korosztálynak és szinte bármilyen csoportnak tetszeni fognak.

Neuron:
A csoportot két csapatra osztjuk és egy játékvezetőt jelölünk ki. A két csapat két párhuzamos sorba áll kézen fogva, egymásnak háttal. Csak a sorok két első embere fordul egymással szembe, a két sor között álló játékvezető felé. A sor másik végén egy szék áll, egyforma távolságra a két csapat utolsó emberétől, rajta egy könnyen felkapható kis tárgy. A játékvezető a sor elején feldob egy pénzérmét, amit csak a két első ember lát. Ha írást dob, nem történik semmi. Ha fej, akkor az elsők megszorítják a mellettük álló kezét, és így végig fut a jel a soron. Ha az utolsó kezét is megszorították, felkaphatja a tárgyat a székről. Ilyenkor a gyorsabb csapat utolsó embere a sor elejére jön. Ha valamelyik csapat elrontja, például írásnál is indít, akkor az első ember megy hátra utolsónak. Az a csapat győz, amelyik először áll vissza az eredeti sorrendjébe.

Kézfogós-gabalyodós:
A játékosok körben állnak, majd behunyt szemmel, kinyújtott karral elindulnak egymás felé. A cél, hogy a mindkét kezük megfogja egy-egy másik ember kezét. Mikor minden kéz gazdára talált, ki lehet nyitni a szemeket. Az a feladat, hogy az így keletkezett embergombolyagot bogozzák ki – vagyis képezzenek (egy vagy több) kört úgy, hogy közben a kezeket tilos elengedni.

Nem is olyan egyszerű ezt kigabalyítani

Vannak köztetek, akik nem ismerik jól a várost? 

Pécs kétséget kizáróan az ország egyik legcsodásabb városa. Ha akadnak olyan kollégák a csoportban, akik nem ismerik annyira, érdemes egy “városraliban” gondolkozni. Ennek lényege, hogy kisebb csoportokba verődve (érdemes figyelni rá, hogy legyen mindegyikben legalább egy valaki, aki jól ismeri a helyszíneket) járjuk a város kijelölt állomásait egy előre összeállított feladatlap szerint, melyen Pécshez kapcsolódó kérdések találhatóak. Szabjunk meg egy időpontot, mikor a csapatok újra találkoznak és elemezzük ki együtt – egy kellemes helyen, akár ebéd vagy vacsora közben – a válaszokat. Így mindannyian tanulhatunk valami újat kedvenc városunkról és jól is szórakozunk közben.

Külföldieknek, más városból érkezetteknek és tüke pécsieknek is szuper program