Durván elszállhat a dinnye ára idén

Ráadásul kevesebb is lesz, mint tavaly.

hirdetés
Uránia Mozi

A tavalyi 3500 hektár helyett idén csupán mintegy 2800-3000 ezer hektárnyi területen ültettek görögdinnyét a termelők. Ennek oka a munkaerőhiány, a dinnye értékesíthetőségének bizonytalansága, illetve még valami: sokan inkább a szántóföldi gazdálkodást – például a gabonatermesztést – választják, mivel ezek a termények, különösen az ukrajnai háború kirobbanását követően, jelenleg kiemelkedő áron adhatók el – számolt be róla az Agroinform.hu.

Míg a gabonának biztos piaca van, a dinnyeszezon sikere az utolsó pillanatig kétséges: egy hűvösebb nyári időszak éppúgy áthúzhatja a dinnyések számításait, mint egy, a vártnál nagyobb importdömping.

A lap szerint a bizonytalansági tényezőkön azért tudnak dolgozni a szakemberek, mag helyett például a korszerű hibrid változatok oltott palántáit ültetik el, amelyek amellett, hogy ellenállóbbak, hamarabb is tudnak beérni.

Illetve fontos a vásárlói igényekhez való alkalmazkodás, sokan ugyanis már nem a 8-10 kilós nagy dinnyéket keresik, hanem a kisebbeket és a kevésbe magosabbakat, azonban ennek is ára van!

Az öntözés költségei, az emelkedő munkabérigények, valamint a megugró szállítási költségek is jelentősen növelik a termelők ráfordításait, amit a kereskedelmi áraknak is tükrözniük kell – foglalta össze az Agroinform.

Emiatt a piacokon és az üzletekben idén a főszezonban is 170-180 forint/kilós árakra kell számítani, ami a tavalyi szintet 30-40 százalékkal múlja felül!