Egy baranyai templomért csendülnek fel az ünnepi dalok

Két pécsi orvos szervezésében különleges, jótékonysági koncertre kerül sor december 8-án egy kis baranyai faluban, Kisjakabfalván. A templom javára szervezett koncerten olyan külföldi diákok lépnek fel, akik hazánkban tanulják a Kodály-módszert.

A kisjakabfalvai születésű dr. Somogyi László és felesége, dr. Végh Mária jól ismert pécsi orvosok, és évekkel ezelőtt egy olyan nemes ügy szervezésébe kezdtek, amely idénre már jubileumig jutott. Mint dr. Végh Mária lapunknak elmondta, a kisjakabfalvai templom nagyon rossz állapotba került, ezért gondolkodtak el, hogyan tudnának segíteni.

Kapcsolatba kerültek a Zeneakadémia Kodály Intézetével, a kecskeméti létesítményben egyébként döntően külföldi hallgatók ismerkednek meg a világhírű Kodály-módszerrel. Ők azonnal lelkesen a kezdeményezés mellé álltak, idén december 8-án már az ötödik jótékonysági koncertet tartják. Végh Mária elárulta, a legelső alkalommal szakadt az eső, nagyon aggódtak, hogyan tudják így megtartani a szabadtéri koncertet – azonban a zene ezt is legyőzte, sokan vettek részt az eseményen. A Kodály Intézet nemzetközi kórusának vezetője, Nemes László pedig azt mondta, minden évben ingyen fellépnek, amíg a templom meg nem újul – de utána is.

Az ötödik, jubileumi koncertet idén december 8-án, szombaton este rendezik Kisjakabfalván, előtte 17 órától misét tartanak a helyi Fehér Házban. Végh Mária elmondta, a koncertre a belépés ingyenes, az önkéntes adományokat a templom felújítására ajánlják fel. A szervezők ráadásul az érkezőket kürtőskaláccsal, forralt borral, szendvicsekkel is várják – a jó hangulaton kívül.

Azok ugyanis, akik korábban már részt vettek ezen a különleges, lélekemelő eseményen, elárulták, a templom előtt, gyertyafényben tartott koncert valóban nem mindennapi élményt nyújt.