Egy éve a tudatos vásárlás jegyében: bemutatkozik a pécsi Magaméri Shop

A Forrás üzletház földszintjén nyitott tavaly június 6-án az a csomagolásmentes bolt, mely népszerűségét nem csak a polcokon sorakozó minőségi termékeknek, de a rendkívül vásárlóbarát üzletpolitikának is köszönheti. Aki eddig még nem ismerte, cikkünk elolvasása után biztosan kedvet kap a pécsi Magaméri Shop kipróbálásához. 

hirdetés
Uránia Mozi

A bolygó, saját magunk és közvetlen környezetünk érdekében is érdemes odafigyelni olyan hétköznapi dolgokra, mint az élelmiszerbeszerzés mikéntje. Egyáltalán nem mindegy, hogy viszünk-e haza teljesen felesleges, azonnal a szemétben landoló műanyag-csomagolásokat. Szerencsére egyre több törekvés indul a tudatos vásárlás népszerűsítésére: környezetbarát kihívások, zero waste vásárok, az egyszerhasználatos plasztikok korlátozása, és nyilván a zöld boltok, mint amilyen a Magaméri Shop is.

– Meggyőződésből nyitottam a boltot, a családommal mi is megpróbálunk lehetőségeink szerint környezettudatosan élni. Azért hasznos a csomagolásmentesség, mert fontos, hogy minél kevesebb felesleges műanyagszemét gyűljön össze a háztartásokban. Hangsúlyozom, ez nem a lemondásról szól, hanem az alternatív megoldásokról. Hisz nálunk megtalálható a termékek széles palettája: kimért étel-ital, vegyszermentes tisztítószerek, környezetbarát higiéniai és natúr kozmetikai termékek, különböző textíliák a fóliák és plasztikszatyrok kiváltásához, és a többi.

Mindemellett az az elvünk, hogy a vevő pontosan annyit vihet haza, amennyire szüksége van.

Ezt azért is értékelik, mert ki tudnak próbálni újdonságokat. Ugyan nem fordult még elő, hogy elégedetlenek lettek volna a vásárlók, de nyilván mindenki ízléséhez mérten kedvel dolgokat, így jobb először kisebb mennyiséggel hazamenni – mondta el lapunknak Juhos Rita üzlettulajdonos.

Az üzletben kapható rengetegféle mag, liszt, tea, aszalvány, lekvár, hüvelyes, tészta, szörp, cukor, keksz között szinte mindenből van olyan fajta, amit diétát tartók vagy ételintoleranciával küzdők is bátran fogyaszthatnak. A szigorúan vegyszermentes tisztítószerek és adalékanyagokat nem tartalmazó kozmetikai termékek akár érzékeny bőrűek és gyermekek számára is jó megoldást kínálnak. Különböző kézműves holmik is kaphatók, például akár ajándékként adható jópofa szappanok. Egyedi kosarak összeállítására is lehetőség van, emellett 3, 5, és 10 ezer forintos, bármeddig felhasználható utalványokat válthatunk ki, ha mondjuk meglepnénk szeretteinket.

Hogy néhány népszerű variációt említsünk…

A frissen tartó fólia helyett az üzletben lehet kapni speciális réteggel bevont mosható szalvétát, melyben tökéletes állapotú marad a pékáru. A hölgyeket mosható tisztasági betét, vattakorong, valamint textilpelenka és -törlőkendő várja például, melyekkel szintén rengeteg hulladékot spórolhatunk. Kimérve vásárolhatunk többek között finom füstölt mandulát, rendkívül egészséges vörös rizst, többféle édességet. Mindemellett arra is figyelnek, hogy helyi termelőket tudjanak a partnerek között: pécsi kávé, baranyai olaj, szörp, és lekvár is kapható.