Egyre több és jobb minőségű szolgáltatást vehetnek igénybe az olvasás szerelmesei Pécsen. A városi Csorba Győző Könyvtár ezt már nem csak személyes beszámolók, statisztikák alapján tudja igazolni: az elmúlt évben többen látogatták őket, nagyobb volt a könyvforgalom, többször vették igénybe a pluszszolgáltatásokat. A könyvtár beszámolójából szemezgettünk adatokat.

hirdetés

Már majdnem húszezer pécsi járja rendszeresen a városi könyvtárat. Köztük egyaránt vannak egyetemisták, dolgozók és nyugdíjasok is. Évről évre nő a számuk, ahogy megjelennek az újabb és újabb programok, események a könyvtárban, úgy, mint a különféle olvasóklubok, kiállítások, a „Házhoz megy a könyvtár!” – ezzel a hátrányos helyzetű, mozgásban korlátozott olvasókhoz járnak ki a dolgozók – és persze a folyamatosan bővülő állomány.

Majdnem ezer fővel tudta bővíteni olvasói létszámát a Csorba Győző Könyvtár a múlt évben. Így 2017 végén a teljes tagság 19.012 főt számlált. Ez ötszázalékos növekedést jelent. És emelkedett a könyvtári látogatások száma is: a 2016-os 182.397-ről 208.723-ra változott.

A Tudásközpont évről évre egyre forgalmasabb

A vizsgaidőszakban nem csak a pécsi diákok, a Csorba Győző Könyvtár munkatársai is nagyon kitettek magukért: 2016-ban egy héten nyolcvannégy órában voltak nyitva vizsgaidőszakban, 2017-ben viszont ez harmadával nőtt és már 112 órán át álltak a pécsiek rendelkezésére. Vizsgaidőszakon kívül maradt a heti nyolcvan órás nyitvatartás az elmúlt évben.

Hiába kevesebb a diák a nyári hónapokban, a könyvtár ezekben a hetekben is felpörgött: míg 2016 nyarán 37 napig volt zárva az intézmény, tavaly ez a szám 21-re módosult. Ez több mint két hét pluszt jelentett az olvasóknak!

A dokumentumok (könyvek, folyóiratok, stb.) forgalma is megnövekedett és minden szempontból pozitívan változott: több lett a helyi és a könyvtárközi kölcsönzések, témafigyelések száma.

A könyvtárosokon nem múlik a növekvő látogatottság

A szolgáltatások közül népszerűek a „Forduljon a könyvtároshoz!” és a „Chat a könyvtárossal”, mindkettő a minél gyorsabb információszolgáltatás érdekében jött létre. Utóbbi esetben cél, hogy a válaszok percek alatt megérkezzenek az olvasóhoz.

A WiFi használata is érezhetően megnövekedett a könyvtár beszámolója szerint. A hálózatba 91.361 alkalommal jelentkeztek be a 2017-es év során.

A pécsbányaiak is művelődhetnek új könyvtárpontjukban

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Csorba Győző Könyvtár folyamatosan nyitja meg új könyvtárpontjait a keleti városrészekben. Pécsbányán és Vasason már a helyiek gazdagodtak egy jelentős könyvállománnyal, de még további fejlesztések is tervben vannak.

Hirdetés