Mindegy, hogy fiú vagy lány, csak egészséges legyen – ez a mondat sok leendő szülő szájából hangzik el. A gyermekvárás szinte minden esetben még közelebb hozza a családot, a baba születése után pedig jócskán megváltozik a korábban megszokott élet. Különösen akkor, ha valamilyen okból kifolyólag a kis jövevény nem teljesen egészséges. Pécsen azonban van segítség. 

A legtöbb szülő nem tud maradéktalanul felkészülni erre, sokan kétségbe esnek. Hisz egy valamilyen fizikai, vagy szellemi sérüléssel született gyermekkel talán az egészséges babáknál is többet kell foglalkozni, de sokan közülük bizonyos mértékig fejleszthetőek, amiben a Baranya Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pécsi Tagintézménye tud segíteni. Szakfeladatuk a gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés és gondozás, jelenleg 180 fő feletti létszámmal dolgoznak. Az intézmény vezetőjét, Salgóné Burkus Emmát kérdeztük.

– Milyen problémákban tudnak segíteni?

– Mozgás-, látás-, hallássérült, intellektuális képességzavaros, autista gyermekeknek biztosítunk fejlesztést. A beszédproblémákkal küzdő gyermekek elsősorban nem a korai fejlesztésbe, hanem a logopédiai ellátásba kerülnek be, így őket is intézményünk látja el, csak más formában. Természetesen vannak enyhébb esetek, őket is ellátjuk prevenciós jelleggel.

– Miféle terápiás lehetőségekkel dolgoznak?

– Intézményünkben gyógypedagógusok és konduktorok dolgoznak a korai fejlesztés területén, illetve egy speciális gyógytornász és egy pszichológus is támogatja csapatunkat a családokkal folytatott terápiákban, a szülőket is segíti igény esetén. Így tehát konduktív terápia, gyógytorna, kognitív fejlesztés, ami a kisbabák esetében bazális stimulációs terápiát, nagyobbaknál a mozgás, értelem és beszéd hármasságára irányuló fejlesztést jelent. A mozgásterápiák közül Ayres-terápia és Tervezett Szenzomotoros Tréning van a repertoárunkban. Intézményünk szervez vízben történő mozgásfejlesztő lehetőségeket is. Rendelkezésünkre áll egy multiszenzoros szoba, melyben az érzékszervek fejlesztése mellett a figyelem, érzékelés, észlelés lehető legtöbb csatornáját igyekszünk mozgósítani. A foglalkozások egyéni és csoportos formában valósulnak meg a szülők aktív bevonásával.

– Hogyan tudják a legnagyobb eredményeket elérni?

– Mindenképpen fontos, hogy a lehető legkorábban megkezdett fejlesztés a terápiák sikerességének záloga. Igyekszünk optimális feltételeket biztosítani mind személyi, terápiás, mind fejlesztő eszközök tekintetében, hogy a gyermek és a szülő is a számára legmegfelelőbb ellátásban részesüljön.

– A szülők miben tudják segíteni a munkát?

– Először is fontos kiemelni, hogy a korai fejlesztés csak a szülő – gyermek – terapeuta egységében lehet eredményes. Foglalkozásainkat jellemzően úgy tervezzük, hogy a szülők részére folyamatosan információval szolgálunk az otthoni gyakorlás tekintetében. Mivel a szülők – akár aktívan is – részt vesznek a terápiákban, folyamatos a visszajelzés a gyermek állapotáról, a fejlesztést végző szakemberek erre reagálva tanácsadással, ötletekkel segítik a szülőket.

– Van-e olyan rendellenesség, ami nem fejleszthető? Mi történik ilyenkor, hová lehet fordulni?

– A komplex problémával érkező gyermekek esetén folyamatosan kapcsolatot tartunk a kezelőorvossal, kérdéses esetekben ki tudjuk kérni más szakorvosok véleményét is. Jellemzően mindenkit ellátunk, hiszen minden gyermek fejleszthető, ha azt az egészségi állapota megengedi.

– Kik jogosultak a Korai Fejlesztő ellátására?

– Azok a gyermekek, akiknek a Megyei vagy Országos Szakértői Bizottság korai fejlesztést javasol. A szakértői véleményt 18 hónapos kort megelőzően a gyermekorvos által felállított diagnosztikai vélemény és terápiás javaslat alapján is elkészítheti a bizottság, külön vizsgálat nélkül. Felső életkori határa általában 3 éves kor, illetve az óvodai nevelésbe való bekapcsolódás életkora. A harmadik életév betöltését követően akkor vehet részt korai fejlesztésben és gondozásban, ha a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján nem mehet óvodába.

– Lehet-e támogatni az intézetet?

– A pécsi korai fejlesztés támogatására létrehozott „Ők is a mi gyermekeink” Alapítvány támogatja intézményünket fejlesztőeszközökkel, szülő- és családsegítő programok szervezésével. Az alapítvány részére érkező felajánlások teljes mértékben erre a célra fordítódnak.

A képeket Salgóné Burkus Emma, a Korai Fejlesztő vezetője bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés