Péntek este igazi csodát láthatunk Pécsen!

Egy évben többször is láthatunk hullócsillagokat, de augusztus 11-én pénteken egy óra alatt több mint száz villanás is megfigyelhető, ekkor “ütközik” ugyanis a Föld légköre a kozmikus poranyaggal. Lehet, hogy péntek este az időjárás miatt nem láthatjuk majd a csodálatos jelenséget, de a következő napokban is igen aktív lesz a meteorzápor. Mutatjuk, hova érdemes elzarándokolni, hogy jól láthassuk a fényáradatot, a legkisebb fényszennyezés, és természetesen romantikus nyugalom mellett.

Ahogy már korábban megírtuk, minden évben több mint egy hónapunk van arra, hogy elcsípjük az égbolton cikázó fényeket, ugyanis július közepétől augusztus második feléig “ütközik” a Föld légköre a kozmikus poranyaggal. Fényük attól lehet, hogy egyrészt elégnek a levegőben, másrészt a nagy sebesség miatt megmozgatják a levegő molekuláit, és fényt nyernek belőlük. Az ismert meteorrajok közül a Perseidák rendelkezik az egyik legnagyobb sebességgel, átlagsebessége 59 km/s.

Forrás: Zselici Csillagpark

Az üstökösről leszakadt darabok csupán mákszem méretű porszemcsék, ám kis méretük ellenére Vénuszként képesek világítani az égen, miközben hatalmas csíkot húznak maguk után. A meteorzápor legnagyobb aktivitását augusztus 5. és 15. között éri el, ezen belül is augusztus 11-én. Bár nagyot nem tévedhetünk, ha augusztus 11-én éjfél után felkeresünk egy várostól távol eső pontot a déli és délkeleti égboltot kémlelve, de a csillagászok szerint az idei annyira sűrű lehet, hogy még napnyugtakor is lehet majd látni egy-két hullócsillagot. Mutatjuk, melyek a ’csillagbiztos’ helyek Pécsen és Pécs környékén.

Egyik tuti csillagnézegető pontja városunknak, a Nyugat-Mecsek legmagasabb hegye, a Jakab-hegy. Itt a városi fényektől már távol, pontosan 602 méter magasból számlálhatjuk a hullócsillagokat. Hasonló jó választás, ha kimegyünk Pusztabányára, ami mintegy 400 méter magasan fekszik, fennsíkjain pedig kényelmesen elterülhetünk egy pokrócon. Ha autóval érkeznénk, a Zobákpusztánál kezdődő erdészeti úton közelíthetjük meg Pusztabányát, gyalogosan a leggyakoribb útvonal Hosszúhetény, illetve a szomszédságában lévő Püspökszentlászló felőli út.

Magas, nyugodt és a városi fényektől távoli pont még a Cigány-hegyi kilátó, a Keleti-Mecseknek szinte a geometriai középpontjában álló toronyból úgy is tűnhet, mintha a csillagok szinte karnyújtásnyira lennének, de ha sokat nem akarnánk autózni a pazar látványért, akkor Orfű felé félúton, a Remete réten is kiteríthetünk egy pokrócot, hogy lássuk a Perseidákat.

Forrás: Zselici Csillagpark

Bár nem Pécs, mégis érdemes ellátogatni a Zselici Csillagparkba, ahol a legideálisabb körülmények között figyelhetjük meg a meteorrajt. Egyébként a Zselici Tájvédelmi Körzet, amelynek szívében létesült a Csillagpark, 2009-ben nyerte el a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet.