Zenélő bili és társai: pécsi szülők vallottak!

Rengeteg babaruha, daloló bili, bébikomp és hasonlók – pécsi szülőket kérdeztünk arról, mik azok a termékek, amelyek megvételét már rég megbántak. Tízezres felesleges kiadások, vagy pedig hasznos holmik?

Tudjuk, hogy a gyermekvállalás hatalmas felelősség, és a szülőknek mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a baba egészséges legyen, de van egy rossz hírünk: ezt a babaipar is nagyon jól tudja, ezért hát mindenfélét ránk is erőltet. Amikor először futottunk bele a zenélő bilibe, ami vidám dallamot játszik, még nem igazán hittük el, hogy ez csak a jéghegy csúcsa és sokkal erősebb cuccokat “vetet” meg a szülőkkel a lelkiismeretre komoly hatást gyakorló babaipar.

Cikkünk szigorúan szubjektív vélemények alapján készült, nem mellékes megemlíteni, hogy voltak olyan termékek, melyekről megoszlottak a vélemények.

Hőérzékelős etetőkanál

Egyik pécsi apuka avatott be a babaipar legmélyebb bugyraiba, ahol a hőérzékelős etetőkanál az úr. Ez a drogériákban kapható kanál olyan, hogy a feje magasabb hőmérsékleten világosabb színű lesz. Hogy ez tulajdonképpen mire is jó, nem tudjuk…

Babamérleg

Több anyuka úgy nyilatkozott, hogy a babamérleget megvenni fölösleges kiadás. Ez az eszköz arra szolgál, hogy etetés előtt és után is megmérhetjük a csecsemő súlyát, ezzel leellenőrizve, hogy mennyit evett meg a pici. Ezek az eszközök tízezer forinttól kezdődnek, a szülők meg is veszik, ugyanakkor a védőnő azonban maga is ellenőrzi a baba súlyát és növekedését, babamérlegeket ma már kölcsönözni is lehet.

Rengeteg babaruha, a cipőtől elkezdve az újszülött ruhákig

A legtöbb szülő feleslegesnek tartotta, hogy sok babaruhát vegyen, ezek rengeteg pénzt elvisznek, arról nem beszélve, hogy a felét nem is fogja hordani a gyerek. Rengeteg babaruha börze és Facebook-csoport alakult már kizárólag pécsi szülőknek.

–Én előre vettem minden méretű ruhából, ami hatalmas hiba volt, mert a legkisebb méretnél eleve nagyobbnak született a pici. Utólag bevallva bőven elég lett volna egy, maximum két szett – mesélte el lapunknak egy pécsi anyuka.

Nedves popsitörlőt langyosan és nedvesen tartó készülék

Igen, jól olvassa. Ha felcsapja a szinonima szótárt, akkor jó eséllyel a ’hasztalan baromság’ szókapcsolat szinonimájaként szerepel ez a gépezet. Bár néhány portál praktikus tárgyként emlegeti, nem tudjuk elképzelni, hogy épeszű szülő több ezer forintot elkölt csak azért, hogy a baba ne szisszenjen fel, amikor hozzáér a szobahőmérsékletű nedves popsitörlővel a bőréhez.

Csőrös poharak

Egyik megkérdezett pécsi apuka beszélt nekünk a csőrös poharakról. Szerinte, mivel gyorsan megtanul inni a gyerkőc rendes pohárból, tökéletesen fölösleges a csőrös pohár beszerzése, ezt az is bizonyítja, hogy a pécsi szülészeten sem használnak cumisüveget, pohárból itatják a csecsemőket. Sokan egyetértettek.

Interaktív zenélő vagy kijelzős bili

Ma már minden van, mint a búcsúban: villódzó, éneklő bili, bili érintőkijelzővel, épphogy repülő bili nincsen, ami elviszi egy trópusi nyaralásra ingyen koktélokkal a babát, ha belepottyant. Persze a bilire szoktatás nem egy fáklyásmenet, és van, akinek nehezebbem megy a művelet, a kijelzős bili azért tényleg túlzás. Azt mondhatjuk, hogy a megkérdezetteink körében ebben volt a legnagyobb egyetértés.

Ne tévesszen meg senkit, hogy ez a kisfiú nem a kádban ül.

Hajmosókarika

Hát erre is rá kellett keresnünk, mert nem hittük el a szülőknek, hogy ilyen van. Állítólag ezzel a csodával elkerülhetjük, hogy belemenjen a víz vagy a sampon a pici szemébe vagy fülébe.

Bébikomp

A bébikomp – ebben ülni tud a gyermek és a lábaival hajtva tud haladni – hasznosságáról igencsak megoszlanak a vélemények, közvélemény-kutatásunkból is kiderült, hogy valaki imádta, valaki pedig károsnak tartja. Nem próbálunk meg igazságot tenni, csak annyit mondunk – ha az előzőekkel karöltve ezt a terméket is beszerezzük, nem marad pénz vacsorára.

Ön is találkozott már hasonló felesleges babaholmikkal? Hozzászólásban ossza meg tapasztalatait!