Ez várható a belföldi turizmusnál idén

Neten tervezik, merre induljanak?

Idén akár 40-50 százalékkal csökkenhet a vendégéjszakák száma, ez közel 250-300 milliárd forint kiesést okoz a turizmusban. A magyar gazdaság így közel 800-900 milliárd forintot veszít. A külföldi turisták érkezésére pedig még másfél évet kell várni – derül ki a Szallas.hu elemzéséből.

Mint írják, március 14-én leállt a sok-sok munkahelyet teremtő magyar turizmus. Nehéz helyzetben vannak a szálláshelyek, hiszen ha esetleg csődbe megy egy gyógyfürdő, a környékbeli szállodáknak, éttermeknek sem marad vendége.

A KSH adataira hivatkozva megemlítik, 2019-ben a külföldiek és a magyarok összesen 31 millió vendégéjszakát töltöttek Magyarországon. A Szallas.hu elemzői szerint idén 40-50 százalékkal is csökkenhet a vendégéjszakák száma, ami 250-300 milliárd forint kiesést okoz a turizmusban.

Mivel azonban a turizmust érő veszteség nemcsak önmagára, hanem más szektorokra is hatással van, a magyar gazdaság ennek nagyságrendileg a háromszorosát, közel 800-900 milliárd forintot veszíthet. Szakértőjük, Szigetvári József elmondja azt is:

a turizmus és vendéglátás lehet az utolsó az iparágak között, melyek ismét fel tudnak pörögni.

A Szallas.hu szerint azok fognak majd jobban kijönni a válságból, akik gyorsan tudnak alkalmazkodni az új igényekhez. A kijárási tilalom végén például népszerűek lesznek a kuponos ajánlatok, az olcsóbb szálláskategóriák és az akciók, sokan valószínűleg csak ezeket engedhetik majd meg maguknak. 

A belföldi turizmus talán beindul még idén, de az előrejelzések szerint a nemzetközi utazásokra, így a külföldiek érkezésére akár másfél évet kell várni – zárul a Szallas.hu nem túl derűlátó összefoglalója.

Hirdetés