Ezért érdemes otthon is sportolni, amíg elül a járvány

Akik hozzászoktak, hogy a járvány kitörése előtt hetente többször eljártak edzőterembe vagy a szabadba sportolni, azoknak szinte természetes, hogy a veszélyhelyzet alatt is folytatják a testmozgást. De az eddig sportmentes életet élők számára is jóleső lehet néhány gyakorlatot elvégezni az egész napos otthonlét mellett. Pocsai Réka pécsi személyi edző segítségével utánajártunk, miért is olyan fontos a mozgás a mostani nehéz időkben. 

Akár munka nélkül maradtunk, akár home office-ra kényszerültünk a járványhelyzetben, jelenleg szinte mindenkinek kevesebb mozgáslehetősége van. Ennek ellenére nem szabad hátradőlni és belemerülni a semmittevésbe, ugyanis ezzel nagyon rosszat teszünk saját testünknek.

hirdetés

– Ha egész nap otthon maradunk, és nem iktatunk be egy kis mozgást az életünkbe, az anyagcserénk jócskán lelassul. Ha ehhez hozzátesszük azt, hogy otthon ülve több időnk van sütésre-főzésre, szívesebben nassolunk, egyértelműen felszedhetünk néhány plusz kilót. Ha ez nem lenne elég baj, ezzel együtt romlik a fizikai és szellemi teljesítőképesség, és a közérzetünk is. Álmatlanság is előfordulhat. Ha ez az állapot hosszabb ideig fennáll, ebben a bizonytalan időszakban könnyen kerülhetünk depresszióhoz közeli állapotba, amelyből nagyon nehéz kiszabadulni – fejtette ki lapunknak Pocsai Réka.

A pécsi edző maga is otthon végzi gyakorlatait – macskái társaságában – amíg tart a veszélyhelyzet

Hozzátette, a hosszú ideig fennálló mozgásszegény állapot a krónikus betegségekkel, anyagcsereproblémákkal küzdőket is nagyon megviselheti. Így például a magas vérnyomásban, cukorbetegségben vagy pajzsmirigyproblémákban szenvedők állapotán sokat ronthat a semmittevés, nem véletlenül ajánlják a testmozgást a betegségek kezelése mellé.

– Mindenkinek javaslom az akár minden napra beiktatott félórás otthoni mozgást: rendszert visz a napi rutinba, nem enged ellustulni, és felpörgeti a bevitt kalóriák elégetését. De néha elég a számítógép előtt eltöltött nap után 10-15 perc nyújtás is. Vonjuk be a családot! A gyerekeknek is jól fog esni a mozgás, és a közösen eltöltött minőségi idő – mondta végezetül az edző.

A gyerekeket is érdemes bevonni az edzésbe, ahogy a pécsi fitt anyuka is teszi, akiről lapunk már többször írt

Otthoni – akár eszközök nélküli – edzővideó bőven akad, rákereshetünk simán az interneten, vagy akár pécsi edzők közösségi oldalain is. De sokat írtunk a házi edzéseket bemutató pécsi anyukáról, Csíkos Andrásné Juditról is, akinek az oldala ITT látható. Sőt, mivel kijárási tilalom sincs jelenleg érvényben, akár futhatunk vagy tornázhatunk a városban is az aktuális szabályozások szerint. Ki mit preferál, annak álljon neki. Hajrá!

Íme két példa Pocsai Réka otthoni edzést segítő videói közül: 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

#homegym #hometraining #legtraining #catlover #squats #lunges #deadlifts #onlinetraining #personaltrainer

Pocsai Reka INBA Miss Olympia (@pocsaireka) által megosztott bejegyzés,

hirdetés

Hirdetés