Ezért szeretik a pécsi belvárost – Lezser Bárkonyha

Új sorozatot indítunk, amelynek során bemutatjuk, hogy a belvárosban lévő kereskedelmi egységek miért döntöttek úgy, hogy a történelmi városrészben nyitnak üzletet. Célunk, hogy rávilágítsunk a pécsi belváros már meglévő értékeire, valamint a benne rejlő lehetőségekre. Elsőként a nemrég megnyílt székely-magyar étteremről, a Vargyas vendéglőről írtunk, majd Pécs egyik legnépszerűbb kávézójáról, a Pécsi Kávéról, most pedig a Lezserben jártunk.

hirdetés

Az elmúlt évtizedben sokan próbálkoztak a Széchenyi tér 18. alatt, Király utca sarkán csodákat tenni, de sorra mondtak kudarcot a tulajdonosok. Úgy tűnik, hogy a 2013 áprilisában nyitott Lezser Bárkonyhának sikerült, átgondolt arculati és konyhatechnológiai elképzelésekkel, budapesti mintára.

lezser, hl07 lezser, hl06

– Párom olasz, öcsém és én is budapestiek vagyunk. Mielőtt Pécsre költöztünk volna, a fővárosban végeztünk egy kisebb piackutatást, hogy mi az, ami a legjobban tetszik, milyen ételeket kedvelnek Budapesten. Pécsen akkoriban nem volt olyan vendéglátóegység, amely ezt a fiatalos vonalat képviselte volna – mesélt a kezdetekről Bolla Patrícia, a Lezser egyik tulajdonosa.

Hozzátette: mielőtt nyitottak volna, alaposan körülnéztek Pécsen, hogy mi hiányzik a pécsi vendéglátásból mind az étlapot, mind hangulatot illetően. Így alakult meg a fiatalos Lezser. Az étlap összeállításában segített Patrícia öccse és férje is, és a csapat már az elején kizártnak tartotta, hogy egy ilyen jól frekventált helyen levő étterem ne menjen jól.

lezser, hl08 lezser, hl02

Ebből kiindulva és komoly elképzeléseket megvalósítva nyitotta meg kapuit három és fél éve a bárkonyha.

Három szóban: közvetlenség, lazaság és profizmus

A Lezser étlapja változatos, általában három havonta frissül, a fő irányelv a frissen készített, egyszerűbb ételek elkészítése. A nemzetközi konyhát részesítik előnyben, vannak thai és olasz ételek is. A tulajdonosok rendszerint azokat az ételeket cserélik az étlapon, amelyek kevésbé keresettek, olyanokkal helyettesítik, amelyekre nagy az igény a vendégek között. A pincérek rendszerint megkérdezik a vendégek véleményét az ételekről, ekkor derül ki, hogy mi az, amit hiányolnak, s miket kóstolnának szívesen.

lezser, hl04

Sokat kísérletezünk a kínálattal, de hozzá kell tenni, hogy Pécs és Budapest teljesen más, néha onnan sem tudunk ihletet meríteni, hiszen ami ott működik, az lehet, hogy itt csődöt mond.

– mondja Patrícia.

Amikor megnyílik egy új hely, legyen az éppen a szemközti oldalon, az mindig csak több embert vonz – vélekedik a tulajdonos. Szerinte ahogy népesedik a Király utca és környéke, a forgalom egyenes arányban nő mindegyik vendéglátóhelyen, hiszen nem konkurenciái egymásnak.

Bolla Patrícia szerint a siker nem állandó; azoknak, akik hosszú távon szeretnének jól menő éttermet üzemeltetni, rengeteget kell foglalkozniuk a mindennapi feladatokkal, és ott kell lenniük. Már a kezdetektől fogva az volt a koncepció, hogy pénteken és szombaton dj csinálja a hangulatot, ami kifejezetten egyedülálló kezdeményezés volt Pécsen, legalábbis Patrícia szerint. Jelenleg egy télikerten dolgozik a csapat, ami néhány fővárosban szintén divat. Az őszi és téli időszakban úgynevezett üvegkalitkában ülhet az ember a jó melegben a kinti teret csodálva. A tulajdonos azt is elmondta, hogy az elkövetkezendő hónapokban a belső tér is meg fog újulni: fő a változatosság, mondta.