Fishingezők! Inkább ne igyatok a mecseki forrásokból

A nyári időszak alatt nem javasolt, hogy a Mecsekben található források vizével hűsítsük magunkat egy hosszabb túra vagy kirándulás után – hívta fel a figyelmet a Baranya Megyei Kormányhivatal. Ezek minősége ugyanis folyamatosan változik, nem kizárt, hogy káros anyagok is megtalálhatók bennük.

Mint írja a hivatal, a kedvelt baranyai források vizéből a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya rendszeresen vesz mintát. A szakemberek 31 forrás vizét ellenőrzik Pécs környékén, a Mecsekben.

Legutóbb – a több ezer látogatót vonzó Fishing on Orfű fesztivál miatt – kifejezetten az Orfű környékén található forrásokat vizsgálták. A legfrissebb eredmények azt mutatták, hogy a vizekben az egészségre veszélyes baktériumok száma a határérték többszöröse.

Ezért az orfűi források jelentős része fogyasztásra nem alkalmas.

A hivatal ismét felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes komolyan venni az ajánlásokat, mivel korábban is előfordultak tömeges megbetegedések a rendvevényen a forrásvizek fogyasztása után.

A vízminőség a környezet, a csapadékmennyiség, illetve a közelben megjelenő egyéb szennyező anyagok miatt folyamatosan változik, ezért még azoknak a forrásoknak a vizéből sem érdemes inni, amelyek a vizsgálat pillanatában éppen megfelelőek voltak.

Pécs környékén ráadásul több olyan forrás is van, amelyben az egészségre különösen ártalmas anyagok találhatók, például a csecsemők és a kisgyermekek számára nagyon veszélyes nitrát – foglalta össze a hatóság.