Titkos összetevője van a pécsi bornak

Plunging the grapes cap to extract color

Pénteken este tartották annak a borversenynek az eredményhirdetését, amelyet a Pécsi Borvidék és Baranya megye kistermelői számára írtak ki. A gálán kiderült, a kistermelők is kiváló nedűket tudnak készíteni, sőt, ők a borba egy különleges összetevőt is csempésznek.

hirdetés

Nagyszabású gálával zárult pénteken este az Apáczai ÁMK színháztermében az a borverseny, amelyet a Pécsi Borvidék és Baranya megye kistermelői számára írtak ki. Az idén 30 éves Pécs és Környéke Szőlészek-Borászok Kertbarát Köre-Bacchus Borklub valamint az Apáczai ÁMK Művelődési Háza közös szervezésében lebonyolított verseny különlegessége, hogy erre csak kistermelők, hobbiborászok nedűit várták, profi pincészetek nem nevezhettek.

borverseny
A Bacchus Borklub volt az egyik szervező

A verseny viszont profi volt, a pénteki eseményre megtelt a meghívottakkal a NEVKO kicsinek nem nevezhető színházterme. Nem is véletlenül, hiszen a versenyben is sokan vettek részt, összesen 188 borminta érkezett Pécs számos városrészéből, de Baranya sok településéről is.

Az eseményen Hárs Tibor, a Pécsi Borvidék elnöke köszöntötte a résztvevőket, aki azt hangsúlyozta, ma már sok különleges technika segíti a borászokat, de szerinte a legfontosabb összetevő most is a gazda izzadtsága. Az elnök kiemelte, köszönet illeti a szervező borklubot, hiszen, mint fogalmazott, ritkán látott ilyen jól szervezett borversenyt, ami azért jó, mert a kistermelőket szólítja meg, ezt a hagyományt mindenképp fenn kell tartani.

borverseny2
Sokan vettek részt a pénteki gálán

A verseny idei champion bora Adler József hosszúhetényi 2016-os kékfrankos rosé bora lett. A legjobb fehérbor címet Fazekas János szajki termelő 2016-os sauvignon blanc-ja, a legjobb vörös titulust Wilhelm Fülöp 2016-os vörös cuvée-je nyerte el. A legjobb óborért járó elismerést Makk Károly mecseknádasdi 2015-ös cabernet sauvignon bora kapta. A Bacchus Borklub bora ebben az esztendőben Almási József pellérdi termelő 2016-os chardonnay bora lett. Emellett számos arany, ezüst, bronz és oklevél minősítést is kiadtak a bírálók.

borverseny3
Ünnepélyes keretek között adták át a díjakat

A gálán Csajághy Szabolcs operaénekes bordalokkal, Németh János, a Pécsi Nemzeti Színház művésze Hamvas Béla borral kapcsolatos írásaival szórakoztatta a közönséget, de persze lehetőség nyílt beszélgetésre, a borok megkóstolására is.