A szülők is megkóstolhatják a menzát

A következő hetekben minden szülő belekóstolhat az óvodai vagy az iskolai menzába, vagyis szembesülhet azzal, mit esznek a gyerekei. Mi is megkóstoltuk az ebédet, néhány dolgon lehetne javítani.

hirdetés

A Hungast-csoport a közétkeztetés megítélésének erősítése érdekében indította el a „Nyitott kapuk a menzán” programot. A gyermekek szüleinek lehetőséget kívánnak biztosítani, hogy bármikor megkóstolhassák a gyermekük részére felszolgált ételeket.

– Az ételek ízlelésén túlmenően így lehetőségük van betekintést nyerni az óvodai, iskolai vendéglátás folyamatába, az étkezés környezetébe, valamint megtudhatják, hogy az óvodákban, iskolákban megfelelő idő áll-e rendelkezésre az ételek elfogyasztására – nyilatkozta lapunknak Páger Zsolt, Hungast üzletfejlesztési igazgatója.

Próbáltunk megfűzni néhány pécsi séfet, hogy segítsen a menzakoszt értékelésében, de egyikük sem vállalta, mondván, nem érdemes hasonlítgatni, mert nem ugyanaz 20-30 vagy több száz főre főzni.

Magunk is megkóstoltuk a menüt, és bár tudjuk, hogy az ízlések különböznek, de összességében elmondható, hogy jó a koszt a Hungast által ellátott intézményekben. Természetesen bármelyik ételben lehet kifogást találni, de ha az átlagos magyar ízlést nézzük, akkor a legtöbb pécsi étterem napi menüjével vetekszik a menza. Sőt, az is állítható, hogy a gyerekek sokszor otthon nem kapnak ilyen minőségű ételt.

A kóstolás alapján a szubjektív megítélésünk az, hogy jobb is lehetne az étel kevesebb sűrítő- és adalékanyag felhasználásával. A pékáru átlagos, a tízórai és az uzsonna esetében viszont a margarin lehetett volna finomabb is. Mindenesetre Páger Zsolt közölte, az élelmiszerek felhasználásakor a Magyar Élelmiszerkönyv előírását be kell tartani, ezt meg is teszik, hiszen a szabályok rendkívül szigorúak.

– A kóstolási kérdőíveket, amelyek kitöltésére minden szülőt felkérünk, 2-3 hónap múlva fogjuk kiértékelni. Ennek eredményeit felhasználjuk az étlaptervezési folyamatunk során – tette hozzá Páger Zsolt. Pécsett egyébként már tavaly szeptember óta a táplálkozás-egészségügyi rendelet irányelveinek megfelelően végzik.