Pécsi bronz a Kulináris Olimpián!

Rengeteg készülés, profizmus, ugyanakkor alváshiány és több mélypont az ára egy bronzéremnek a 2016-os IKA-Kulináris Olimpián. Brunner Attila pécsi szakácsmester párjával és barátjával érkezett Erfurtba, és nem távozott üres kézzel. A sok-sok munka meghozta a gyümölcsét – a pécsi séf bronzéremmel térhetett haza!

hirdetés
Uránia Mozi

A négyévente megrendezett IKA-Kulináris Olimpia nagy lehetőség volt Brunner Attila szakácsmesternek, a Blöff Bisztró séfjének, aki egyben a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Pécs és Környéke Regionális Szervezetének tagja is. A verseny a konyhaművészetben jártas szakembereknek szól, ahova jobbnál jobb szakácsok érkeztek világ minden tájáról, szám szerint 2500-en, hogy megmutassák tudásukat az október végi versenyen.

Brunner Attila többszörös magyar bajnok szakácsmesterként mert nagyot álmodni, és saját büdzséből, párjával Kulcsár Erzsébettel és jó barátjával, Kosztolányi Zoltánnal, a Pécsi SZC Zsolnay Vilmos Szakgimnázium és Szakközépiskola szakoktatójával elindult Erfurtba, hogy éremmel és dicsőséggel térjen haza. Felkészítésében és támogatásában Dinnyés Zoltán, a Blöff Bisztró tulajdonosa segédkezett.

sef brunner attila kulinaris olimpia
A bronzérmes pécsi séf asztala

Az alváshiány és a hatalmas nyomás sem fogott ki Attilán és kis csapatán, a majdnem egy egész napon át készített ételköltemények lenyűgözték a 30 főből álló nemzetközi zsűrit. Ám a verseny nem volt ennyire zökkenőmentes, a pécsi séfnek több mélyponton is túl kellett esnie, mire nyakába akasztották az érmet.

– Voltak hibáim, a legtöbb olyan, amiről egyáltalán nem tehettem. A zsűrizés alatt tudtam meg például, hogy a legújabb nemzetközi szabály szerint nem szabadott volna hideg halat tenni az előételbe, az egyik fingerfoodom azonban tartalmazott friss halat – mesélte a mester. Hozzátette: voltak a versenynek olyan mélypontjai is, amin nem lendült volna túl, ha nincs mellette a párja és segítője.

– Az előkészület során a versenyen már hatodik alkalommal sikerült elkészítenem tökéletesen a főételemet. Először kevésnek találtam a mártást, majd a tálalás nem volt hibátlan, az ötödik „prototípust” pedig a segítőm kifogásolta. Abban a pillanatban feladtam volna, ha ők nincsenek ott – mondta.

kollazs-kulinaris-olimpia2
Brunner Attila és segítői: bal oldalon párja, Kulcsár Erzsébet; jobb oldalon segítője és jó barátja, Kosztolányi Zoltán

Az elkészített menüsort és az előételeket reggel 4-kor kellett prezentálni a zsűri előtt, amely utána majdnem 12 órán keresztül pontozott. Bárhogy számolunk, ez az előkészületekkel együtt embert próbáló. Brunner Attila kitartó profizmussal vitte véghez terveit, és állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

– Hihetetlen érzés volt felállni a dobogóra, már csak azért is, mert látszott, hogy a különböző nemzetek csapatai teljesen más körülmények között készültek. A norvégok például olyan busszal érkeztek, amiben volt gyakorlókonyhájuk és a szállásuk is. Mi a szállás kicsi konyhájában gyakoroltunk – mondta a séf.

kollazs-kulinaris-olimpia
A bronzérmes előételek

Országunkból a Békés megyei Culinary Team ezüstéremmel tért haza a regionális csapat kategóriában, míg a nemzeti színeinket képviselve a Magyar Nemzeti Katonaszakács Válogatott versenyzett.

A pécsi séf számára ez a verseny jó visszajelzés volt, hogy jó úton halad, hosszú távú tervei szerint két év múlva egy csapattal indulnak majd a Brüsszelben megrendezett világbajnokságon, 4 év múlva pedig újra a Kulináris Olimpián.